Anleggshjelp, idrettsanlegg og nærmiljøanlegg. Planlegging og gjennomføring.
Det finnes ingen oppskrift på å bygge gode nærmiljøanlegg. Hvert anlegg har sine egne forutsetninger og planprosesser.
Kommunene har ansvar for å lage gode nærmiljøanlegg. Initiativet bør derfor i det alt vesentlige komme fra kommunene. Enkeltpersoner, organisasjoner og andre er også viktige som initiativtakere og pådrivere i å utvikle gode nærmiljøanlegg. Uansett hvem som tar initiativ og står som utbygger, er det viktig å være klar over at det følger en viss byråkratisk prosess med å a realisert et nærmiljøanlegg.
Vedlagt følger vedtatt anleggsstrategi for perioden 2019-2023. Dette er en av fire strategiplaner for norsk idrett i den neste fireårsperioden. De tre øvrige er livslang idrett, bedre idrettslag og bedre toppidrett.
Idretten skal- Flere og bedre anlegg (pdf)
Last ned anleggsrapporten for 2018
Last ned anleggsrapporten for 2017
Last ned anleggsrapporten for 2016
Last ned anleggsrapporten for 2015
Se også: Anleggsrapporten for 2014 (pdf)
Rapport Anlegg og spillemidler 2013
Rapport Anlegg og spillemidler 2012
Rapport Anlegg og spillemidler 2011
Hovedfunn 2018
Denne artikkelen er et kort sammendrag av deler av organisasjonskurset Anlegg generelt. De fleste idrettskretsene har veiledere som kan holde kurset for interesserte klubber. Kurset tar fire timer og omhandler følgende hovedtemaer:
Kurset tar utgangspunkt i en prosjektgjennomføringsmodell utviklet av Senter for Idrettsanlegg og teknologi (SIAT) ved Universitet i Trondheim. Modellen deler et prosjekt inn i fire hovedfaser som igjen er delt opp i totalt ni underfaser.
De fire hovedfasene er:
I denne artikkelen vil vi først og fremst ha fokus på idefasen og si litt om hvilke lover og regler en må forholde seg til.
Les mer om anleggsplanlegging
Spillemidler til idretts- og nærmiljøanlegg
Norsk Tippings overskudd fordeles til idrett, kultur og samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner. Fra 2015 utgjør idrettens andel 64 prosent hvorav rundt halvparten vil bli gitt som tilskudd til idrettsanlegg.
I spillemiddelsammenheng finnes det tre anleggskategorier som idrettslag kan søke om midler fra:
• Ordinære anlegg (idrettsanlegg)
• Nærmiljøanlegg
• Nasjonalanlegg
I tillegg finnes det en egen ordning for anlegg for friluftsliv i fjellet og ved kysten. Denne ordningen er forbeholdt foreninger tilsluttet Den Norske Turistforening (DNT) eller lignende organisasjoner.
Det er Kulturdepartementet som forvalter spillemiddelordningen. De fastsetter regelverk og tilskuddssatser. Regelverket revideres årlig og nytt regelverket offentliggjøres 15. juni hvert år.
Det kan søkes om tilskudd både til bygging av nye og til rehabilitering av eksisterende anlegg.
Les mer om spillemidler til idretts- og nærmiljøanlegg
Søknad om mva kompensasjon ved bygging av idrettsanlegg
Nå kan det søkes om kompensasjon av merverdiavgift ved bygging av idrettsanlegg. Regjeringen har i sitt budsjettforslag foreslått at det bevilges 185 millioner kroner til dette formålet i 2018.
Søknadsfristen er 1. mars hvert år.
Søknader leveres elektronisk som et eget søknadsskjema her.
Følgende tre forhold må være tilfredsstilt for at en skal få kompensert hele eller deler av mva beløpet:
Regelverket og ytterligere informasjon fra Kulturdepartementet:
Informasjon om ny søknadsrunde
Bestemmelser om kompensasjon av merverdiavgift ved bygging av idrettslag
www.godeidrettsanlegg.no (GIA) er en nettløsning etablert i samarbeid mellom Kulturdepartementet (KUD), Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) og NTNU Senter for idrettsanlegg og teknologi (SIAT), som også drifter GIA.
Nettløsningen inneholder informasjon om ulike typer idrettsanlegg, planløsninger, materialvalg, eksempler på planløsning og fremgangsmåte for utvikling av nye og gamle.
GIA skal være et oppslagsverk hvor du kan finne all relevant informasjon du trenger for planlegging, prosjektering, bygging og drift av gode idrettsanlegg.
Utviklingen av GIA vil fortsette. Bidra med din erfaring, kompetanse og kunnskap!