Alpinesset Henrik Kristoffersen engasjerer seg i debatten om god barneidrett. Han mener idrettslag må legge til rette for at barn skal lykkes. Foto: NTBScanpix
Alpinesset Henrik Kristoffersen engasjerer seg i debatten om god barneidrett. Han mener idrettslag må legge til rette for at barn skal lykkes. Foto: NTBScanpix

Idrettslag må legge til rette for at barn kan lykkes

- Barn må være i et godt sosialt miljø hvor de gis mulighet for å utvikle seg på det de ønsker å bli god på. En følelse av mestring er trolig det som gir barn størst glede og motivasjon og en grunnplattform for at de en dag ønsker å bli best verden.

Det sier Henrik Kristoffersen (23), Norges beste slalåm- og storslalåmkjører, som nå engasjerer seg i debatten om hva som er god barneidrett. Kristoffersen sier allsidighet og spesialisering er to begreper som ofte trekkes frem i barneidretten – hvor allsidighet som det positive og spesialisering som det negative.
- Hvorfor er det slik? Jeg tror vi alle kan være enige i at allsidighet er bra, positivt for utvikling. Hvorfor kan man ikke trene allsidig selv om man spesialiserer seg tidlig? Jeg tror ikke man nødvendigvis må drive med flere idretter for å trene allsidig, sier Rælingen-gutten, og legger til:
- Ja, jeg har også holdt på med fotball, sykkel, motocross, ishockey, klatring og har hatt variert barmarks- og skitrening i Rælingen Skiklubb. Men mye av dette har vært uorganisert og noe jeg har holdt på med i fritiden fordi jeg syntes det var gøy.

- Jeg er ikke i tvil om at mitt høye aktivitetsnivå har hjulpet meg på veien til å bli god på ski. Det har gitt meg en allsidig plattform, men jeg har egentlig ikke hatt noe annet fokus enn å bli god på ski.

Bestemte seg som 8-åring
Kristoffersen mener at det kan være for seint å bestemme seg for å bli god som 16-åring. For hans vedkommende tok han avgjørelsen om å bli god som 8-åring. Han legger ikke skjul på at det var med god støtte fra både trenere og pappa Lars Kristoffersen.
- Da jeg bestemte meg som 8-åring var det min mor og far, og treneren min, som måtte pushe meg og vise meg veien.

Slik ble jeg 100 prosent toppidrettsutøver
På spørsmål om hva som har betydd mest for ham i karrieren er det ingen tvil om at lidenskap, indre motivasjon og det sosiale i klubben har betydd mest, mens målrettet trening og positivt ytre press fra foreldre og trenere også har vært vesentlige faktorer. Talent mener han utgjør en mindre del av hans suksess.

Dette har betydd mest for Henriks toppidrettskarriere:

  • Lidenskap, indre motivasjon - 35 %

  • Sosialt og godt miljø - 15 %

  • Målrettet og hard trening - 20 %

  • Positivt press fra foreldre og trenere - 20 %

  • Talent - 10 % 

- Det er litt vanskelig å sette tall på dette da alle faktorer på en måte henger sammen og alle er viktige. For meg har nøkkelen til suksess vært mangfoldig, men først og fremst lidenskapen for å trene, det å utvikle meg videre og mestre vanskelige ting. I tillegg elsker jeg simpelthen å stå på ski. Det gir meg en spesiell frihetsfølelse som er vanskelig å beskrive. Jeg tror ikke jeg tar mye feil hvis jeg sier at jeg trente organisert 4 til 5 dager i uken allerede fra da var 10 år gammel, forteller Kristoffersen.

Han sier Rælingen Skiklubb Alpin betyr like mye for ham nå - som den gjorde i barne- og ungdomsårene.
- Vi har en egen bakke i Marikollen som helt og holdent er driftet av foreldre på dugnadsbasis. For å kunne skape et godt og trygt klubbmiljø er man helt avhengig av foreldrene og deres innsats som har tilrettelagt for et godt miljø gjennom alt de har gjort - fra snøproduksjon, kioskdrift, organisering – til gjennomføring av treninger.

Saken fortsetter under bildet.

Henrik Kristoffersen over Dovrefjell i 2006.

Idrettslag må tilpasse tilbudet
Han mener idrettslag må gi rom for individuelle tilpasninger og personlig oppfølging der det er mulig. 
- Det må gis rom for individuelle tilpasninger og oppfølging både til de som tidlig fremstår som «enere», men også for dem som ønsker å bli «enere». Men det er viktig at tilbudet er åpent for alle. Og for å få maks effekt må trenere og foreldre tørre å utfordre barna, og helst tilpasse utfordringene etter barnets ferdighetsnivå, er Kristoffersens budskap.

Han sier et utvidet treningstilbud ikke må gå på bekostning av det tilbudet idrettslaget har.
- Det må komme i tillegg. Et ekstra tilbud kan gjøres på tvers av klubber og på tvers av idretter. Mulighetene er mange.
- Hva slags råd har du til andre barn som ønsker å bli like god som deg?
- De må finne sin egen vei i samarbeid med sitt idrettslag og sine foreldre. Ikke kopier andre, men lær gjerne fra de beste. Hva gjorde de da de var på din alder? Vær nysgjerrig, jobb hardt, vær ærlig mot deg selv og gi aldri opp.

Les også: