Idretten har alltid prioritert arbeidet med å begrense det generelle kostnadsnivået og sikre egne ordninger for dem som likevel ikke har råd til å delta. De siste årene har økte kostnader bidratt til at økonomi har blitt en barriere for flere. For idrettslagene har driftskostnadene økt betraktelig. Dette setter idrettslag over hele landet i en veldig krevende situasjon.
Samtidig som flere ikke har råd til å være med, har idrettslagene dårligere forutsetninger for å finne løsninger for de som ikke kan betale, og et reelt behov for å øke inntektene for å dekke dyrere driftsutgifter. En fersk rapport fra Deloitte viser at det er den generelle prisveksten, ikke idrettens egne deltakerkostnader, som er hovedårsaken til at økonomi blir en stadig mer omfattende barriere for idrettsdeltakelse.
Dette begrenser idrettslagenes egne muligheter til å redusere økonomi som barriere. Regninger til drift må betales for å kunne tilby aktivitet, og det kan ikke være idretten som får ansvaret for at stadig flere barn vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt. Derfor mener norsk idrett at myndighetene må sikre at alle barn og unge har mulighet til å delta i idrett uavhengig av økonomi.
Fjerne økonomi som barriere
NIF mener:
- Det må settes av en årlig sum på minimum 150 millioner kroner over statsbudsjettet for å redusere økonomi som barriere i idretten. Kriteriene for tildeling utarbeides av NIF og Kulturdepartementet.