Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

NIF forventer at WADA får full tilgang til data fra det tidligere Moskva-laboratoriet

nif_hovedlogo.jpg

I en pressemelding fra WADA i går kveld fremkommer det at tre representanter fra WADA ankommer Moskva den 9. januar for å få full tilgang til data fra det tidligere Moskva-laboratoriet. Ifølge WADA skal russiske myndigheter nå ha godkjent bruk av WADAs utstyr for å hente ut nødvendig data.

 

- Vi er allerede langt på overtid. Vi forventer fullt samarbeid fra russiske myndigheter, slik at WADAs representanter mottar all nødvendig informasjon, sier idrettspresident Tom Tvedt og fortsetter;  

- Russiske myndigheters manglende samarbeidsvilje har bidratt til å svekke tilliten til det internasjonale antidopingarbeidet og til WADA. Det har også bidratt til å opprettholde et «mistenkelighetens lys» over russisk idrett og skadet idrettens samlede anseelse og troverdighet internasjonalt.

WADA må benytte sine sanksjonsmuligheter

Kampen mot doping krever felles innsats. Etter avsløringene gjennom McLaren-rapporten har både WADA, idretten og myndighetene, samt nasjonale antidopingorganisasjoner, bidratt konstruktivt i etableringen av WADAs International Standard for Code Compliance by Signatories (ISCCS). Gjennom ISCCS har WADA et helhetlig regelverk for å følge opp organisasjoner som ikke opptrer i samsvar med WADA-koden.

- WADA må vise handlekraft og synliggjøre at manglende oppfyllelse av antidopingforpliktelser får konsekvenser, sier Tvedt.

Norges idrettsforbund mener at denne saken viser at også stater må kunnes stilles ansvarlige der myndighetene er involvert i doping. 

- Russiske myndigheter har skadet antidopingarbeidet i Russland. En hel idrettsverden forventer at russiske myndigheter nå samarbeider fullt ut med WADA, slik at det kan avdekkes hvilke russiske utøvere som faktisk var omfattet av den statsstyrte dopingen. Den russiske staten har antidopingforpliktelser gjennom UNESCO-konvensjonen. Det bør få konsekvenser, også for statene, når antidopingarbeidet motarbeides på myndighetsnivå, avslutter Idrettspresident Tom Tvedt. 

Den 20. september i fjor besluttet WADA å gjeninnsette RUSADA.  Idrettsstyret støttet ikke beslutningen og uttrykte at det var svært uheldig at WADA renonserte på kravene som var stilt til russiske myndigheter og russisk idrett.  Les saken her:

Før nyttår ble det klart at russiske myndigheter ikke ville gi WADA tilgang til dataene fra Moskvalaboratoriet innen fristen 31. desember. NIF uttrykte da skuffelse over manglende overholdelse av fristen, og en forventning om at RUSADA ville bli suspendert som følge av dette. Les saken her.

9. januar 2019 vil WADA inspektørene på nytt reise til Moskva i et forsøk på å få ut alle relevante data fra Moskva-laboratoriet.