En ung kvinnebølge inntar styrerommene i norsk idrett. Illustrasjonsfoto: Alexander Eriksson
En ung kvinnebølge inntar styrerommene i norsk idrett. Illustrasjonsfoto: Alexander Eriksson

En ung kvinnebølge har inntatt styrerommene i norsk idrett

Styreledervervene domineres fortsatt av menn mellom 35 og 50 år, men kvinnene kommer etter. Av alle styremedlemmer under 26 år er kvinnene nå i flertall!

- Dette er jo svært gledelige tall, sier Kari Vanebo, seniorrådgiver for organisasjonsutvikling i Norges idrettsforbund. Tallene ble nylig presentert, da Norges idrettsforbund publiserte nøkkeltallsrapporten for 2016 – en rapport som viser at av alle styremedlemmer under 26 år er 50,7% av medlemmene kvinner.

- Vi har likevel ingen grunn til å lene oss tilbake. Det er fortsatt stor skjevhet i balansen på kvinnelige styreledere, fortsetter Vanebo som er involvert i NIFs mentorprogram for å få flere kvinnelige ledere i idretten.

Ikke undervurder egen kompetanse

Blant kvinnene som har inntatt styrerommene finner vi Emilie Karlsen (20). Som 19-åring ble Karlsen valgt inn som varamedlem i Østfold idrettskrets.

- Jeg var usikker på om jeg var erfaren nok til å ta på meg vervet. Det tror jeg gjelder flere unge kvinner, at de undervurderer egen kompetanse. Det endte opp med at jeg så på vervet som en mulighet til å fremme ungdommenes stemme i idretten. Jeg takket ja og angrer ikke i det hele tatt, smiler Karlsen.

Inspirerte styret til å satse mer på ungdom

Styrevervet har både gitt økt kompetanse og større nettverk. I forbindelse med vervet begynte Karlsen på studiet «Utdanning for yngre ledere» - et samarbeidsprosjekt mellom Norges idrettsforbund og Norges idrettshøgskole.

- Vervet har åpnet en rekke muligheter for meg. Jeg kom inn i styret med et ønske om å starte et ungdomsutvalg. Forslaget ble godt mottatt og det har utviklet seg til å bli et mye større prosjekt enn jeg først trodde. Sammen med administrasjonen har vi lansert «Ungdomsløftet i Østfold». Det er inspirerende å se hvordan økt satsing på ungdom har blitt mottatt av styret og de ansatte.

- Vi som er unge kan bidra med nye ideer til hvordan vi kan utvikle organisasjonen, men det er også viktig at styrene ikke bare setter oss til oppgaver for ungdom. Vi kan bidra på alle nivåer i norsk idrett, fortsetter Karlsen.

Tips til deg som kunne tenke deg styreverv

Østfoldingen har følgende tips til kvinner som kunne tenke seg et styreverv i idretten.

  • Det er viktig å ha troen på seg selv. Ikke undervurder egen kompetanse. Du hører til i idretten og på styrerommet i like stor grad som menn.
  • Tør å mene noe selv og kom med forslag til forbedringer. Selv om det kan være litt skummelt, er min erfaring at mange sitter inne med mange av de samme tankene.
  • Si ja til alle muligheter som kan bidra til å heve din kompetanse og bygge nettverk.
  • De mer rutinerte i idretten kan snakke på en måte som kan være vanskelig for oss yngre å forstå. Det kan gjøre at vi ikke tør å melde oss på for en plass i et styre. Ikke vær redd for å spørre hva de mener, hvis du ikke forstår hva kasserer, prognoser og likviditetsbudsjett betyr.

På spørsmål om hva et styreverv kan bety, er ikke Karlsen i tvil:

- Jeg har blitt mye tryggere på min rolle i idretten, jeg får nye ideer og økt motivasjon for å bidra. Nå er jeg leder av ungdomsutvalget i kretsen og det er utrolig spennende. Til deg som vurderer et verv; hiv deg ut i det, spør om å få være med, lytt og kom med innspill. Du vil ikke angre, avslutter Karlsen. 

Emilie Karlsen (20) er varamedlem og leder ungdomsutvalget i Østfold idrettskrets.