Birkebeineren 1070_350.jpg

Ungdoms-OL beviste at de unge kan, bare de får lov

Ungdoms-OL er det perfekte eksemplet på hvordan de unge tar ansvar, utvikler seg og leverer når de gis tillit. Nå er det opp til idretten å følge Lillehammer 2016s gode eksempel.

Som den fireåringen jeg var, husker jeg tv-bildene fra åpningsseremonien i ’94 i stua til mine besteforeldre på Biri. Idretten var jeg da for ung til å forstå noe av. 22 år senere, på nøyaktig samme dato, fikk jeg personlig oppleve magien i bunnen av Lysgårdsbakkene på Lillehammer.

Denne gang var det barn og ungdom – godt hjulpet og støttet av de mer erfarne – som innledet en ny olympisk fest i Norge. De påfølgende dagene med Olympiske leker for ungdom ble like magiske, og oppslutningen rundt idrettsarrangementene, kulturarrangementene og læringsprogrammet Learn & Share vitner om en suksess vi ikke turte å drømme om. Totalt var over 210 000 tilskuere innom arrangementene.

 
12. februar 2016 ble magien gjenskapt i Lysgårdsbakkene. 22 år siden sist. Foto: Jon Buckle YIS

Suksessen ikke tilfeldig

Det er langt fra tilfeldig at Ungdoms-OL 2016 ble en suksess. Organisasjonskomiteen med en snittalder på 34 år, hadde både eldre og yngre medarbeidere, men de erfarne lot de yngre sitte med hånden på rattet og forme arrangementet. Båret frem av entusiastiske og visjonære mennesker ble dette arrangementet akkurat så grensesprengende som arrangøren fortalte oss at det ville bli i forkant av lekene. Jeg har lyst til å berømme ledelsen som fra dag 1 løftet frem de unge, ikke som et alibi, men for å gjøre Ungdoms-OL til det det er; en arena for unge mennesker å utvikle seg på.

En av dem er 17 år gamle Runa Møller Tangstad, som var blant arrangørene av fakkelarrangementet i Bodø og frivillig under lekene. På lekenes siste dag var det Tangstad som holdt avslutningstalen til utøvere, trenere og frivillige. Blant det hun sa var følgende:

"Til alle dere unge frivillige; dette er bare begynnelsen. Jeg håper våre lokalmiljøer i mange år fremover vil dra nytte av erfaringen vi har skaffet oss. Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg er mer motivert enn noen gang til å bidra som frivillig og leder i idretten."


Runa Møller Tangstad (17) nyutdannet ung leder og frivillig under Ungdoms-OL. Foto: Sondre Aarholdt Moan 

Les også: Young active - idrettsglede for ungdom

Det er i skjæringspunktet erfaring og ung inspirasjon at magi oppstår

2016 er idrettens ungdomsår, og idretten skal rette et spesielt søkelys på ungdomsløftet det snakkes varmt om i festtaler og i idrettspolitikken. Ungdomsløftet handler blant annet om at du ikke må trene syv dager i uken for å være en del av den organiserte ungdomsidretten. Ønsker du å være med i fellesskapet skal idretten gi deg mulighet til å utvikle deg som leder, trener eller frivillig. Vi ser at Ungdoms-OL har vært et glimrende virkemiddel – men det er nå jobben begynner!

Gi de unge nye utfordringer

For at ord skal bli til handling også etter lekene, er vi avhengig av at de mer erfarne deler av sin kompetanse, involverer og gir tillit til en ny generasjon som banker på døra. Det er i skjæringspunktet erfaring og ung inspirasjon at magi oppstår. Nå som OL-ilden har slukket på Lillehammer har vi et felles ansvar for å bevare gnisten hos de unge. Nye utfordringer må vente ungdommene i klubber, idrettsråd og andre organisasjonsledd.

Grip muligheten og sørg for å skape flere arenaer hvor unge glødende mennesker får vokse.

Ungdoms-OL på Lillehammer er beviset på at de unge kan, bare de får lov.