Vi trenger mangfoldet

Tonje Larsen – en av landets største idrettsprofiler, er krystallklar på hva som trengs i fremtidens idretts-Norge: Vi må ha mangfoldet, vi må ha ulikhetene – vi må få inn flere kvinner i idretten.

Etter Tonje Larsen gikk av håndballbanen har hun vært trener for håndballklubben Flint i Tønsberg. Der hentet hun inspirasjon fra en annen, ikke ukjent trener fra sin tid i Larvik og på landslaget: Marit Breivik, en levende legende i Norges håndballhistorie.

- Jeg var så heldig å ha Marit som trener. Måten hun lyttet til alle. Ga alle en sjanse til å si noe. Måten hun bygget team – dét har inspirert meg og er noe jeg har tatt inn i min egen trenerrolle, forteller Tonje Larsen.

 

Trenger mangfold

Etter en periode som hovedtrener for Flint, fikk hun muligheten til å trene et aldersbestemt landslag i håndball. Så kom «telefonen». I dag er Tonje assistenttrener på kvinnelandslaget og har gjort som Marit, ved at alle får slippe til og blir lyttet til, uansett om det er menn eller kvinner.

- Vi trenger mangfoldet og ulikhetene. Slik at vi kan finne frem til gode løsninger på tvers av dem, sier hun engasjert.

 

Ulike roller

Jeg tror grunnen til at kjønnsbalansen har vært skeiv er at vi frem til nå har hatt ulike kjønnsroller, fortsetter Larsen. Kvinner har vært hjemme med barn, mens menn har vært ute og jobbet. Selv om dette har endret seg er det fortsatt få kvinner som påtar seg verv. Hun tror det er mange grunner til at kvinner ikke tar roller i idretten, og er ganske sikker på hva som skal til.

- Det henger litt igjen, men heldigvis har vi fått bedre ordninger. Dessuten har vi større positivitet i samfunnet til at kvinner kan ha flere roller. Det handler mye om de rundt – at man forstår at man er ønsket, sier Larsen.

 

Videreføring

Tonje Larsen minnes et av sine forbilder, Marit Breivik som begynte reisen sin som elitetrener og etter hvert ledet landslaget gjennom en fantastisk karriere. Først og fremst husker hun Breivik gjennom godt lederskap og teambygging. Hun sier at dette har blitt videreført av dagens hovedtrener Thorir Hergeirsson.

- I framtiden håper jeg vi har kommet et stykke til. Vi har kommet langt, men vi er ikke ferdige ennå. Det må fortsatt gjøres en jobb med at kvinner må tørre å si ja, avslutter Tonje Larsen.