Handler om de som rekrutterer

Malin Frantzen Øiseth ble fotballdommer allerede som 16-åring. Som mange andre begynte hun med fotball da hun begynte på skolen, men måtte gi seg i ungdomstiden på grunn av en skade. I 2020 ble hun valgt inn som det yngste styremedlemmet i Norges fotballforbund noensinne, nå er hun nestleder i breddeutvalget i Fotballforbundet.

- Da jeg dømte fotball var jeg også veldig engasjert i at vi trenger flere jenter i idretten og flere kvinnelige dommere. Vi har alltid vært mange færre jenter enn gutter som dømmer, forteller Malin.

Menn er ikke et hinder

Malin tror ikke utfordringen er at kvinner i større grad enn menn vegrer seg for å ta roller og styreverv i idretten. Hun mener vi må endre hvordan vi ser på rollene våre i samfunnet.

- Det handler ikke om kvinnene selv, det handler om de som rekrutterer. Jeg tror man må tenke annerledes når man skal rekruttere kvinner, mener Malin.

Malins meninger har støtte i forskning på kjønnsbalanse og kvinnelige ledere. Forskning viser at kvinnelige og mannlige ledere oppfatter seg selv likt, men at det krever en annen tilnærming når man skal rekruttere kvinner.

- Det spiller ingen rolle om du er kvinne eller mann. Du får en rolle på bakgrunn av den du er og din kompetanse. Derfor er det viktig å tørre å prøve, for det er en grunn til at du blir spurt, sier Malin.

Har vært heldig

Etter at Malin sluttet som aktiv fotballspiller har hun vært heldig og fått mange muligheter, og hun mener det handler om å gripe de mulighetene som dukker opp.

- Jeg har blitt kjent med mange gode mennesker og lært utrolig mye, og som pappa sier: Er du god nok, er du gamme nok, sier Malin smilende.

Malin har en klar melding til alle som føler seg inspirert av satsningen på kjønnsbalanse som nå skjer i idretten:

- Jeg håper du tør! Jeg håper du bruker den gnisten du har i magen til å hjelpe Idretts-Norge videre inn i fremtiden!