Marcela Montserrat Fonseca Bustos ønsker seg et større mangfold i norsk idrett. Foto: Pernille Ingebrigtsen
Marcela Montserrat Fonseca Bustos ønsker seg et større mangfold i norsk idrett. Foto: Pernille Ingebrigtsen

– Er vi fremme i skoa, er endringer mulig

Hun vil jobbe for et større mangfold i norsk idrett. Møt Marcela Montserrat Fonseca Bustos – historiens første kvinnelige kretsleder i Oslo idrettskrets.

– Jeg er stolt og glad, og har høye forventninger. Jeg liker å stille høye krav til meg selv og til dem rundt meg, sier nyvalgt idrettkretsleder i Oslo, Marcela Montserrat Fonseca Bustos.

Bred bakgrunn
Hun har gått gradene i idretten, og har en imponerende CV. Universitetslektoren fra Kjelsås har vært leder for ungdomskomiteen i OIK, styremedlem i Kjelsås IL og Oslo – og Akershus Basketballkrets, 1. visepresident i Norges Basketballforbund og styremedlem i Norges idrettsforbund.

Montserrat Fonseca Bustos har også vært medlem av døveidrettsutvalg, integreringsutvalg, forskningsutvalg og Ungdommens Demokratiforum. I tillegg er hun assistenttrener for ungdomslandslaget i basketball og styremedlem ved NIH.

– Jeg har jobbet lokalt, regionalt og nasjonalt, og med det nye styrevervet er det litt som å komme hjem, sier Montserrat Fonseca Bustos, som brenner for økt mangfold i idretten.

– Kvinneandelen i idretten er en av hovedsakene for meg. Vi kan hvis vi vil, men det er en kultur som har fått lov til å eksistere der mennene har dominert. Er vi fremme i skoa, er endringer mulig, men vi kan ikke slappe av nå selv om utviklingen er på rett vei. Da vil kulturen reprodusere seg, fortsetter hun.

Medlemmenes stemme
Hun er opptatt av å være medlemmenes stemme, og mener innvandrerbakgrunnen er viktig for å forstå mangfoldet.

– Jeg er veldig opptatt av hvordan snakker vi om innvandrere i norsk idrett. Vi må sikre større mangfold i idretten dersom idrettsglede for alle skal være en reell visjon og forpliktelse. Virkeligheten i norsk idrett er ofte annerledes enn den idretten selv oppfatter og der alle er enige med seg selv.

– Hvordan kan vi sikre at kvinneandelen øker ytterligere i lederstillinger i idretten og sikre mangfold for øvrig?

– Vi bør sende mannlige ledere på kurs slik at de kan identifisere sin egen makt og øke bevisstheten rundt rekruttering av flere kvinner, mener Montserrat Fonseca Bustos.

Hun er ikke i tvil om at nyvalgte kvinnelige ledere i norsk idrett vil inspirere andre til å følge etter.

– Lise Klaveness og hennes modighet inspirerer meg og andre kvinnelige ledere i norsk idrett. Ingen andre har utfordret fotballmakten i Europa på den måten, og hun er et godt eksempel på hvordan kvinner kan bruke sin posisjon for å skape endring. 

Saken fortsetter under bildet.
MicrosoftTeams-image (31).png
Marcela Montserrat Fonseca Bustos mener Lise Klaveness er et forbilde og har skaffet seg denne tatoveringen. Foto: Pernille Ingebrigtsen 

Kretslederen håper vi ikke har sett toppen når det gjelder kvinneandelen i norsk idrett.

– Organisasjonen må fortsette å utvikle en kultur som gjør det naturlig med kvinnelige ledere. Jeg står på skuldrene til menn, men også kvinnelige ledere. De gir flere perspektiver enn menn pluss 50. Jeg er ikke tilhenger av kvotering, men krav om kjønnsfordeling er effektivt, avslutter Montserrat Fonseca Bustos.