Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Norges idrettsforbund mottar mange spørsmål fra idrettslag og øvrige organisasjonsledd om koronasituasjonen. Vi har samlet opp ofte stilte spørsmål og oppgitt svarene. Svarene vi gir er relatert til de nasjonale smittevernreglene. Det er viktig å merke seg at enkelte kommuner har innført strengere tiltak lokalt på grunn av smittesituasjonen. Se på nettsiden til din kommune for å få informasjon om lokale tiltak.
Noen utøvere driver med flere idrettsaktiviteter parallelt og kan således delta i flere grupper per uke; for eksempel fotball en dag, svømming en annen dag og langrenn en tredje dag. For å begrense antall nære kontakter og således redusere risiko for smitte, bør det vurderes å begrense antall aktiviteter per utøver dersom det innebærer deltagelse i mange ulike grupper. Av samme årsak bør bytte mellom ulike grupper innenfor samme idrett også begrenses.
Øverste ansvar for dette har styret i idrettslaget. Det bør etableres rutiner som sørger for at eksisterende smitteverntiltak opprettholdes, og at det blir gitt nødvendig opplæring og informasjon om tiltakene til trenere/instruktører/frivillige, deltakere og foresatte i god tid før oppstart av aktivitet eller arrangement. Informasjon om anbefalte smitteverntiltak bør gjøres tilgjengelig for alle, for eksempel ved å gjøre informasjon tilgjengelig digitalt og ved å henge opp plakater. Idrettslaget bør vurdere om det er behov for informasjon på flere språk.
Gruppestørrelsene skal «som hovedregel» være på inntil 20 personer, så her er det litt fleksibilitet for den enkelte idrett når det gjelder om trenere etc. skal inngå (f. eks. har de en rolle der de ikke er involvert som noen nærkontakt, eller er de tett på utøverne slik at det er naturlig at de anses som en del av gruppen?). Det bør imidlertid tilstrebes å holde gruppestørrelsen på 20 personer inkl. alle.
Arrangementer kan for eksempel være kamper, cuper, stevner og liknende, men ikke ordinær trening. Treningskamper uten publikum innenfor et idrettslag regnes ikke som arrangement.
Trening anses IKKE som et arrangement. Men det bør utnevnes en ansvarlig person, som kan være en foresatt, som har ansvar for å føre oversikt over hvem som er til stede i tilfelle smittesporing blir nødvendig.
Deltakere, tilskuere, foresatte, søsken og andre som er til stede uten å ha oppgaver knyttet til gjennomføringen av arrangementet inngår i det totale antall personer. Ansatte eller oppdragstakere som står for gjennomføringen av arrangementet omfattes ikke.
Når utøvere under 20 år deltar i idrettsarrangement eller konkurranse som gjennomføres innenfor samme idrettskrets eller innenfor samme region der region brukes som geografisk avgrensning samt støtteapparat og dommere, skal utøvere, foresatte, tilskuere og andre som er til stede uten å ha oppgaver knyttet til gjennomføringen av arrangementet, inngå i de 200.
Med krets menes de geografiske grensene til den enkelte idrettskrets (inndelt etter fylkesgrensene). De særidretter som er inndelt i egne regioner, kan benytte egne regioner som geografisk avgrensing.
Ja, det kan de. Det blir på samme måte som ordinær SFO/AKS.
Ja, utøveren skal da være i karantene.
Det er viktig å ha gode rutiner og systemer for registreringer av deltagere, støtteapparat og foreldre i sammenheng med trening og konkurranse. Dette for å gjøre smittesporing så raskt og effektivt som mulig. Listene bør inneholde navn, mobilnummer og tidspunkt. Slike lister skal oppbevares i 14 dager og deretter makuleres. Ved oppdaget smitte skal lokale helsemyndigheter og særforbund kontaktes snarest.
NIF og Vipps tilbyr idrettslag en gratis digital besøksregistrering for arrangementer.
• Særforbund har ansvar for å ha oversikt over tilfeller som oppstår i sin idrett, og varsle NIF. Idrettslag bør varsle lokale helsemyndigheter og særforbund ved smitte. Her bør vi også sikre at personvernet ivaretas. For eksempel er det ikke behov for særforbund eller NIF å vite navnet på den som er smittet, men alder, kjønn og idrett vil etter vår mening være tilstrekkelig (med mindre det er en så liten idrett at dette ikke er nok til å anonymisere vedkommende).
• Særforbund varsler NIF via korona@idrettsforbundet.no
Allidrettsgrupper varsler idrettskrets som varsler NIF sentralt via korona@idrettsforbundet.no
Det er lokal helsemyndighet som er ansvarlig for å kontakte de som har vært på samme sted, derav smitteoppsporingsrutinen.
Dersom enkeltpersoner ringer rett til særforbundet, må særforbundet orientere idrettslaget, som iverksetter arbeidet med å kontakte lokal helsemyndighet. Når man tester positivt, har helsepersonellet ansvar for å rapportere til lokal helsemyndighet (kommuneoverlegen), som igangsetter smitteoppsporing og iverksetter nødvendige tiltak.
Ja, noen. Breddeidrett for voksne over 20 år i fase 1 er unntatt anbefalingen om 1 meters avstand ved utøvelse av selve aktiviteten der dette er til hinder for normal utøvelse. Anbefalingen om å holde minst 1 meters avstand gjelder imidlertid i alle situasjoner utover dette. Dette innebærer at:
For personer over 20 år gjelder unntaket kun ved ordinære treninger, og ikke ved idrettsarrangementer.
Er du usikker på om idretten din er en kontaktidrett eller ikke, må du lese på det enkelte særforbunds nettsider.
Ifølge Covid-19-forskriften er et kurs definert som et arrangement:
§13 Definisjon av arrangement:
c. seminarer, konferanser, kurs og andre faglige sammenkomster, inkludert bespisning uten servering av alkohol, men ikke møter eller sammenkomster som ledd i ordinært arbeid eller undervisning på skole eller universitet
NIF/ISF definerer også kurs som består både av teori og praksis som et arrangement.
NIF/ISF sin hovedregel er at voksne kursdeltakere som ikke er i fase 1 må holde 1 meters avstand.
Det finnes unntak i Covid-19-forskriften som kursarrangør får vurdere om gjelder for segmenter i sin utdanning: §13c Arrangement kan gjennomføres selv om kravet til avstand ikke kan overholdes for: h. personer som deltar på kurs som krever fysisk nærhet i kortere perioder og er nødvendig for sertifisering eller godkjenning av yrkesutøvelse.
Kunnskapsdepartementet pålegger studieforbund og kursarrangører å kontinuerlig utvikle egne smittevernveileder.
Voksenopplæringsforbundet (Vofo) har utarbeidet en smittevernsveileder til studieforbund og kursarrangører. I tillegg har de utarbeidet et forslag til mal for smitteverndokumentasjon. Kursarrangør kan tilpasse denne til sin kursvirksomhet.
Les mer om kurs i koronasituasjonen her.
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Besøksadresse: Sognsveien 73, 0854 Oslo
Postadresse: Postboks 5000, 0840 Oslo
Telefon: +47 21029000
E-post: nif-post@idrettsforbundet.no
Org.nummer: 947 975 072
Fakturaadresse: 947975072@autoinvoice.no
© 2009 - Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (03)
Alt innhold er beskyttet i henhold til lov om opphavsrett til åndsverk (Åndsverkloven). Innholdet kan ikke benyttes kommersielt uten samtykke fra Norges idrettsforbund. Ved å bruke dette nettstedet godtar du at informasjonskapsler (cookies) brukes til trafikkmåling og optimalisering av innhold. Les mer om personvern