Foto: Mauritz Brekke Solvang
Foto: Mauritz Brekke Solvang

Dommertips med Anette Bach Brenders

Anette er ikke er redd for å by på seg selv, verken personlig eller faglig. Når hun er i aksjon som dommer er det spesielt to ting hun er opptatt av; å ha dialog med spillere på banen og trenerne på sidelinjen.

  • Navn: Anette Bach Brenders
  • Bosted: Jessheim
  • Idrett: Amerikansk fotball
  • Klubb: Vålerenga Trolls

Dommergjerningen startet ved at hun meldte seg på et dommerkurs, hovedsakelig for å få bedre regelkunnskap som spiller selv. Etter hvert så hun at det var en fin måte å kunne bidra for klubben og sporten, for dommermangelen var stor. Anette dømte sin første sesong i 2017, og har nå noen års erfaring. Her er hennes tips til andre dommere.

Det mest utfordrende som dommer er å ta riktige avgjørelser til enhver tid, og samtidig vise forståelse for at det kan oppleves urettferdig for spillere og trenere. Vi dømmer det vi ser og oppfatter der og da, med overbevisningen om at det er det riktige. Men dommere er bare mennesker, vi gjør også feil. Det kan innimellom være tøft å få så lite anerkjennelse når man bruker store deler av fritiden sin på å løfte sporten, lage trygge rammer og gjennomføre trygge og rettferdige kamper. Men det er dette jeg brenner for.

Å fremstå som en god rollemodell for sporten har alltid vært viktig for meg. Jeg vil at alle skal føle seg inkludert i dommermiljøet, men også at det finnes takhøyde for kommunikasjon og samhandling med spillere og trenere. Å holde seg faglig oppdatert er viktig for å kunne utvikle seg til en stadig bedre dommer, både på og utenfor banen.

Idrett er glede! Det sportslige skal stå i fokus, og det usportslige skal håndteres korrekt og rettferdig. Min filosofi er at man kan la spillet ha sin flyt så lenge det ikke er regelbrudd som går på bekostning av sikkerheten. Ellers forsøker jeg å holde en jovial, men tydelig dialog med spillere og trenere. Det anser jeg som viktig for å få både tillit og respekt som dommer.

Vær ydmyk. Det er mitt beste tips til andre dommere, både på og utenfor banen. Vi er bare mennesker, og innimellom gjør vi feil bedømmelse. Min erfaring er at ved å anerkjenne det, vil man også lettere få samme forståelsen tilbake. Vær ivrig, oppsøk andre dommere med lengre erfaring enn deg. På samme måte er det like viktig for elitedommere å henvende seg til dommere som dømmer på lavere nivå, for å dele av egen kunnskap og erfaring. Engasjer deg i dommermiljøet, og du har venner  for livet.

Og til slutt – et tips til foreldre:
Stå frem som et godt eksempel, framsnakk dommere og deres rolle på banen. Gjerne engasjer deg selv som dommer, trener eller annen funksjonærrolle der barnet ditt er aktivt. Som forelder er man også rollemodell for andres barn. Dersom foreldre snakker negativt og roper fornærmelser fra tribunen, så vil barna og ungdommen tro at dette er akseptert. Fair play gjelder også fra sidelinjen og tribunen.

Kunne du tenke deg å bli dommer i amerikansk fotball, slik som Anette? Da kan du ta en titt her.