Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Svømmedronning Sarah Louise Rung med norsk Para-VM rekord

Det vil være dagens understatement å si at Sarah Louise Rung er i rute til neste års PL i Rio.  Etter 4 gull, 1 sølv og 1 bronse i forrige ukes Svømme-VM for funksjonshemmede i Glasgow må hun nødvendigvis per dags dato være en av de største PL-favorittene - uansett idrett.  Ingen andre norske para-svømmere har noen gang vunnet så mange medaljer i ett og samme VM.  

Vår mestvinnende para-svømmer totalt sett (PL, VM, EM) Erling Trondsen vant 4 gull og 1 sølv i VM i Assen, Nederland i 1990, der han satte sin verdensrekord nr 100 av totalt 104 rekorder. 

Dermed slo Sarah Erlings VM-medaljerekord med en bronse i årets VM. Sarah vant sine medaljer på følgende distanser: Gull 200 m fri, 50 m butterfly, 100 m bryst og 200 m medley, sølv på 100 m fri og bronse på 50 m rygg. Sarahs favorittøvelse er 200 m fri. På denne distansen er hun ubeseiret siden 2010. Hun vant PL-gull i 2012 og VM-gull i 2013. Totalt har Sarah nå vunnet 36 medaljer i PL, VM og EM: PL: 2-2-0 - VM: 11-3-3 - EM: 8-6-1. Totalt: 36 (21-11-4).


VM-medaljer også til Andreas Bjørnstad og Ingrid Thunem
Selv om Sarah er den ubestridte para-svømmedronningen er det gledelig å registrere at det gror godt bak henne. Norge stilte med fire andre svømmere i årets VM, og to av dem klarte medalje(r). 17-år gamle Andreas Bjørnstad fra Drammen fikk sølv på 400 m fri og sikret Norge en kvoteplass i Rio-OL, mens Ingrid Thunem (25 år) fikk bronse både på 50 m rygg og 100 m rygg. Et viktig bidrag til denne fremgangen er at Norges Svømmeforbund har satset på sine funksjonshemmede utøvere over tid - samt at Svømmeforbundet har en sterk kultur for utdanning og videreutvikling av dyktige trenere.

En av dem er Morten Eklund fra Stavanger. Han er personlig trener for Sarah, og ble i år nominert til Årets trener på Idrettsgallaen. Mens han tidligere bare hadde en liten deltidsstilling er han nå 100% ansatt i en kombinasjon mellom Norges Svømmeforbund og Olympiatoppen SørVest i Stavanger. Det er tydelig at samspillet mellom Svømmeforbundet og Olympiatoppen skaper en fin utvikling av en sterk prestasjonskultur blant Norges funksjonshemmede svømmeatleter.


Russland og Ukraina dominerte stort i VM
Det har i flere år vært klart at østeuropeiske nasjoner satser mer og mer på å markere seg i idrett. Det gjelder ikke bare for vanlig idrett, men like mye for para-idretter. I årets svømme-VM var Russland og Ukraina i en klasse for seg med henholdsvis 71 og 63 medaljer.
Norge kom på en positiv 12. plass på VM’s totale medaljestatistikk med våre 9 medaljer (4 - 2 - 3). Dette lover godt for den videre satsingen frem mot Paralympics i Rio De Janeiro (Brasil) i september 2016.


Her er fordelingen av medaljer blant de 12 beste, pluss Sverige, som ble nr. 20 med 4 medaljer.

Satsing på para-sommeridretter
Takket være en god dialog og et godt samarbeid mellom Norges idrettsforbund og kulturminister Thorhild Widvey ble det et betydelig økonomisk løft til Idrett for funksjonshemmede fra 2014 til 2015.


De funksjonshemmede må kunne sies å være en av budsjettvinnerne hos NIF i 2015 vedr. fordeling av spillemidler. Satsingen til denne målgruppen ble styrket med 20 mill. fra 2014 til 2015. Av disse midlene ble 6 mill. overført til Olympiatoppen og 8 mill. til særforbundene til dette viktige utviklingsarbeidet. Denne satsingen bør love godt for para-sommeridretter som seiling, skyting, friidrett, roing, bordtennis, badminton og boccia, for å nevne noen i tillegg til svømming. Vi får håpe at vi kan se resultater av denne satsingen allerede i PL 2016 i Rio, men det er først i PL 2020 i Tokyo at man forventer å se en betydelig fremgang.

Se flere oppdateringer fra mesterskapet på Svømmeforbundets Facebookside.