olympiske ringer.jpg

IOC oppretter krisefond for flyktninger

- De siste dagers forferdelige nyheter og hjerteskjærende historier berør oss. Vi ønsker å spille en rolle i å bringe humanitær hjelp til flyktningene, sier IOC-president Thomas Bach som nå oppretter et krisefond på to millioner dollar.

Den internasjonale olympiske komite (IOC) meldte i dag at organisasjonen etablerer et krisefond hvor nasjonale olympiske komiteer kan søke om støtte til prosjekter med hensikt om å hjelpe flyktninger.

- Vi gjorde en rask beslutning om at vi trengte å ta affære, og gjøre dette fondet tilgjengelig umiddelbart. Idretten og den olympiske bevegelse ønsker å spille en rolle i å bringe humanitær hjelp til krisen som utfolder seg over hele Midtøsten, Afrika og Europa, forsetter Bach.

IOC henvender seg til alle nasjonale olympiske komiteer, som vil kunne gjøre en forskjell, og kan forsikre alle om at pengene vil bli utbetalt «ekstremt raskt» på bakgrunn av den tragiske situasjonen mange flyktninger opplever i dag.

- Vi vet gjennom erfaring at idrett kan lette situasjonen for flyktninger, mange av dem er unge mennesker og barn. Våre tanker går til de mange flyktningene som risikerer sine liv, uttaler Bach.

IOC har i flere år samarbeidet tett med FNs Høykommisær for Flyktninger (UNHCR) for å hjelpe flyktninger rundt hele verden. I 2014 undertegnet FN og IOC en samarbeidsavtale, blant annet for å styrke nettopp dette arbeidet.

- Vi har i lang tid samarbeidet med FN og UNHCR, og vi nyter godt av deres hjelp og ekspertise, avslutter Bach.

- NIF takker IOC for et meget godt initiativ og økonomisk i denne saken. Det er godt å se at IOC bruker sin posisjon i det internasjonale samfunnet til å ta ansvar i en ekstremt krevende situasjon for de mange menneskene som er på flukt fra krig og elendighet i verdenssamfunnet i dag, sier generalsekretær i NIF, Inge Andersen.

- Hva Norges idrettsforbund kan bistå og støtte med i denne situasjonen vil naturligvis bli diskutert fremover hos ledelsen i NIF, avslutter generalsekretæren.