EFTA_logo.jpg

ESA dropper sak mot Norge

EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har hatt en sak mot Norge når det gjelder reglene for tillatelse til private lotterier. Denne uken vedtok ESA å legge vekk saken, all den tid organet ikke lenger anser den norske reguleringen i mulig strid med tillatelsen til å ha enerett for spill og lotterier.

Vedtaket betyr at det er grønt lys for de fem ikke-vanedannende lotteriene, hver med en øvre omsetningsgrense på 300 millioner kroner, uten at det er en utfordring for enerettsmodellen.  Det er en viktig avklaring for norsk idrett, selv om NIF tidligere også har vært skeptiske til at de nye lotteriene vil stjele overskudd fra Norsk Tipping. 

Statsråd Widvey fremhever at regjeringen har som mål å sikre en videreføring av enerettsmodellen.  I det lyset er ESAs beslutning en viktig avklaring.


Les hele pressemeldingen fra Kulturdepartementet: 
      
EFTAs Overvåkningsorgan (ESA) har i dag fattet vedtak om å avslutte saken mot Norge på lotterifeltet. ESA åpnet sak mot Norge i januar 2014 basert på en klage fra en privat lotteriaktør som mente at de norske reglene for å gi tillatelse til private lotterier var uklare.   ESA sendte i januar 2014 et åpningsbrev til Kulturdepartementet hvor det ble påpekt at det norske lotteriregelverket ikke var i tråd med EØS-avtalen. Kulturdepartementet fastsatte i februar 2015 enkelte endringer i lotteriforskriften. Saken er nå lukket og ESA har konkludert med at det norske regelverket følger EØS-avtalens krav.   
- Jeg er svært tilfreds med at ESA nå har avsluttet saken mot Norge på lotterifeltet. Saken oppstod som en følge av et uforutsigbart regelverk og inkonsistent praksis på lotterifeltet under forrige regjering. Regjeringen har hele tiden hatt som mål å rydde opp i regelverket og å sikre at enerettsmodellen kan videreføres, sier kulturminister Thorhild Widvey.
- Vi har hatt en god og konstruktiv dialog med ESA i denne saken, og endringene vi har gjort i lotteriregelverket har ført til at saken kan lukkes fra ESAs side, sier Widvey. I tråd med det nye lotteriregelverket har Lotteritilsynet lyst ut fem nye tillatelser til ikke-vanedannende lotterier med årlig omsetning under 300 millioner kroner. Søknadsfristen gikk ut 1. september og Lotteritilsynet er nå i gang med behandling av søknadene. Dersom flere enn fem søkere oppfyller forskriftens krav, vil de fem tilgjengelige lotteritillatelsene tildeles ved loddtrekning.