Av Joachim Margido Laumann Bolli & Else Marie Fjeld – Young Olympic Ambassadors, Norges
Sammen med 155 unge deltakere fra 102 nasjonale olympiske komiteer utforsket vi hvordan teknologi – og særlig kunstig intelligens (AI) –
påvirker og utfordrer idretten, og hvordan de olympiske verdiene kan fungere som et kompass i en digital fremtid.
Athen: Historiske røtter og høytidelig åpning
Oppholdet startet i Athen med besøk til historiske landemerker som Panathenaic stadion og Akropolis. Den offisielle åpningen fant sted på Pnyx-høyden, demokratiets vugge, med inspirerende taler fra blant andre den greske idrettspresidenten og IOC-president Thomas
Bach, som minnet oss på:
“We must be leaders of change, not the object of change.”
Disse ordene satte tonen for oppholdet: Vi unge må ta eierskap til fremtiden – og aktivt forme hvordan teknologi brukes i idrett og samfunn.
Olympia: Kunnskap, refleksjon og fellesskap
I antikkens Olympia bodde og arbeidet vi i IOAs lokaler – midt i det symbolske hjertet av
olympismen. Programmet var tettpakket med forelesninger, workshops og diskusjoner ledet av eksperter fra bl.a. IOC, Oxford, OBS og Loughborough University.
Noen høydepunkter fra fagprogrammet:
- Dr. Lei Pang: “AI for Sport and Health” – hvordan KI kan brukes til både toppidrett og folkehelse.
- Prof. Isidori: Om hvordan teknologi kan forsterke – ikke undergrave – de olympiske verdiene.
- Prof. Andy Miah: Immersive teknologier og sportens fremtid.
- Marion Keim: AI i fredsarbeid og utvikling.
- OBS/MSD Hellas: KI i idrettens etikk og medieformidling.
Sentralt i diskusjonene sto spørsmål som: Hvordan sikrer vi at KI fremmer rettferdighet og inkludering? Hvordan unngår vi at teknologien svekker det menneskelige i idretten – lidenskapen, innsatsen og fellesskapet?
Kunst, idrett og fellesskap – i olympisk ånd.
Vi deltok også i kreative og idrettslige aktiviteter – alt fra skriveverksteder til musikk, dans og løping. Et uforglemmelig øyeblikk var løpet i det antikke stadionet i Olympia på «Olympisk dag» – der vi bokstavelig talt fulgte i antikkens fotspor. Det var sterkt å kjenne fellesskapet på tvers av språk, kultur og bakgrunn. Sportens universelle språk og de olympiske verdiene skapte en arena for dyp menneskelig kontakt – i en verden som ellers kan virke fragmentert og polarisert.
Gjennom hele oppholdet i Olympia hadde vi forskjellige aktiviteter hver kveld, noen av disse kveldene var kulturutvekslinger. Der fikk hvert land muligheten til å vise frem sin kultur og hvor de kommer fra. Noen samlet seg til et område som for eksempel “Den Afrikanske gruppe”, mens andre kom frem alene. Vi ble introdusert for sang, mat og ikke minst mye dans og moro.
Hva vi tar med oss videre?
Vi reiser hjem med ny kunnskap, inspirasjon og et ansvar: Å bidra til en idrettsverden hvor teknologi og menneskelige verdier går hånd i hånd.
- Jeg ønsker å bruke min rolle som Young Olympic Ambassador til å skape et
felleskap der muligheten for åpenhet og samhold står i sentrum. Jeg ønsker å
kunne bidra til at de som ikke står like sterkt kan få de samme mulighetene og opplevelsene uansett grunnlag og bakgrunn, sier Joachim Margido Laumann Bolli.
- Det viktigste jeg tar med meg er kraften i fellesskap og sportens evne til å
forene mennesker på tvers av alle forskjeller. Jeg tar med meg styrken i
fellesskapet, verdien av inkludering, og troen på at sporten kan inspirere til
positiv forandring i verden. Kanskje det vi begge tar med oss som det viktigste er de personene vi møtte og opplevelsene sammen med de. IOA er et sted der vennskap og felleskap som kommer til å
vare evig blir født, sier Else Marie Fjeld.
Begge er svært takknemlige overfor Norges idrettsforbund som har gjort denne reisen mulig.
- Vi er takknemlige for støtten fra Norges idrettsforbund som gjorde denne reisen mulig. Nå ser vi frem til å dele erfaringene videre og bidra til konkrete prosjekter som fremmer inkludering, etikk og menneskesentrering i en teknologisk idrettsverden.
Les mer om Det internasjonale olympiske akademi