Maren Lundby – Mer enn en skihopper

Maren Lundby ble årets navn under Idrettsgallaen og vår nyeste gjest i podcasten Idretten vil. Publikum i Tronheim spektrum brøt ut i spontan hyllest med trampeklapp når hun ble årets navn før blant andre Erling Braut Haaland. Hun beviser at hun mer enn en idrettsutøver og at Norge har omfavnet henne med beundring.

Lytt til intervjuet som ble tatt opp kun timer før hun mottok prisen!

Gå direkte til episoden på Spotify

Avslutter den aktive idrettskarrieren og blir «Årets navn» på Idrettsgallaen
På 29-årsdagen kunngjorde Lundby sin avgang fra konkurransesport, et valg som kom etter mye overveielse. Hennes karriere har vært bemerkelsesverdig, men som alle atleter, møtte hun til slutt et punkt hvor hun måtte vurdere livet utenfor hoppskien.

- Det føles jo litt rart, egentlig, må si det. Men samtidig var det godt, da, innrømmet Lundby om hennes avgjørelse om å legge skiene på hylla.

I et intervju med Idretten vil reflekterer Lundby over hennes reise, fra å være et multitalent i idrett til å velge skihopping. Tidligere trener Erling Enger husker henne som et naturtalent, men det var landslagsplassen som til slutt overbeviste henne om å velge skihopping over andre idretter som fotball og langrenn.

Kun timer etter intervjuet blir hun, etter eget utsagn «kjempeoverrasket» over å bli «Årets navn» på Idrettsgallaen.

Fra tidlig talent til Olympisk gull
Maren Olstad Lundby, oppvokst i Kolbu, tok sine første skritt i skihopping som barn og representerte Kolbu KK med stolthet. Født inn i en verden av snø og ski, har hun vokst til å bli en av Norges mest bemerkelsesverdige idrettsutøvere. Gjennom en blanding av rå talent, hardt arbeid og en urokkelig vilje til å bryte barrierer, har Lundby etablert seg som en bauta i skihopp for kvinner. Hun debuterte i Kontinentalcupen som 12-åring i 2007, og markerer starten på en eventyrlig karriere. I 2016 i Nizjnij Tagil tok hun sin første verdenscupseier, et vendepunkt som banet vei for fremtidige triumfer.

Den mest fremtredende av disse triumfene var utvilsomt i vinter-OL 2018 i Pyeongchang, hvor Lundby sikret seg olympisk gull i normalbakken. Dette var ikke bare en personlig seier, men også en seier for norsk skihopping og for kvinnelige atleter generelt.

Mer enn bare en idrettsutøver
Men Maren Lundby er mer enn bare en skihopper. Hun har blitt en stemme for likestilling og like muligheter i idretten, kjempende for kvinnerettigheter og mot diskriminerende praksis. I 2024 ble hun rettmessig hedret med tittelen "Årets navn" på Idrettsgallaen, en anerkjennelse av både hennes sportslige prestasjoner og hennes bidrag til sosiale saker.

Lundby har ikke bare vært en pioner i hoppbakken, men også en frontfigur i kampen for likestilling i sporten. Hun har utfordret fordommer og gammeldagse holdninger, særlig motstand mot kvinner i skiflyvning og storbakkerenn. Hennes innsats har båret frukt, som demonstrert ved at kvinner endelig fikk konkurrere i skiflyvning og i storbakke under VM.

Lundby ser nå mot fremtiden, hvor hun kan bruke sin erfaring og innflytelse til å fortsette å kjempe for idrettens fremgang. Hun uttrykker en interesse for å jobbe mot å fremme kvinners stilling i sport og ta opp viktige saker som helse og velvære for unge atleter.

Maren Lundbys historie er en inspirasjon, ikke bare for unge idrettsutøvere, men for alle som søker å overkomme hindringer og gjøre en forskjell. Hennes arv vil utvilsomt leve videre, ikke bare i de rekorder hun satte og de medaljer hun vant, men i de livene hun berørte og de barrierer hun brøt. Maren Lundby er mer enn en skihopper; hun er et symbol på mot, integritet og uendelig potensial.