Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery fikk dele ut premier under Bergen Basketfestival. Foto: Idrettsrådet i Bergen
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery fikk dele ut premier under Bergen Basketfestival. Foto: Idrettsrådet i Bergen

Jaffery besøkte Haugesund og Bergen for å se på inkluderingstiltak

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery var i helgen på besøk i Haugesund og Bergen i forbindelse med arbeidet med en handlingsplan for like muligheter til å delta i kultur-, idretts- og friluftslivsaktiviteter for barn og unge.

Statsråd Jaffery var først på besøk hos Haugesund IL Friidrett i DeepOcean Arena. Idrettslaget er ett av mange idrettslag som har mottatt midler fra Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) til inkluderingstiltak. I DeepOcean Arena fikk Jaffery høre mer om HIL Friidrett sitt treningstilbud til innvandrerkvinner – et vellykket prosjekt som nå er inne i sitt fjerde år.

Norges idrettsforbund mottar årlig et eget tilskudd fra KUD av spillemidlene til ordningen «Inkludering i idrettslag». Formålet med ordningen er å tilrettelegge for at barn og ungdom som står overfor økonomiske og/eller kulturelle barrierer for deltakelse, kan delta i idrettsaktivitet i et idrettslag. Målgruppene er barn og ungdom med minoritetsbakgrunn og barn og ungdom fra familier med vedvarende lavinntekt. Jenter med minoritetsbakgrunn er spesielt prioritert.

NIF kanaliserer midlene videre til utvalgte idrettsråd og idrettskretser tilknyttet områder med høy andel innvandrere og barnefattigdom, som igjen tildeler midlene til å støtte tiltak/idrettstilbud i idrettslag. Idrettsforbundet mottok 25 millioner kroner i 2023, og fordelte midlene videre til 17 idrettsråd og idrettskretser.

«Det var stor enighet om at arbeid med integrering krever litt ekstra innsats fra oss, både praktisk tilrettelegging og tettere oppfølging, men gleden når en lykkes er stor og gjensidig. […] I HIL Friidrett er vi opptatt av at eksterne midler blir brukt etter formålet, og i dag fikk vi en klapp på skulderen og en liten anerkjennelse av det arbeidet som er lagt ned», skriver klubben på sin egen hjemmeside etter fredagens besøk – der Jaffery også ble med på noen treningsøvelser.

Fikk oppleve basketfestival i Bergen

Søndag 21. april gikk besøket til idrettsrådet i Bergen og Haukelandshallen – hvor Bergen Basketfestival gikk av stabelen. Her fikk statsråden oppleve inkludering og integrering på sitt beste, med opp mot 2000 barn og unge i aktivitet.

Artikkelen fortsetter under bildet. jaffery 2 kopi.jpg
Fra venstre: Mohamed Mohamoud (aktivitetsguide), Murtuza Hossain Khan (aktivitetsguide), Arild Buen (formann Ulriken Eagles Basketballklubb), Marco Elsafadi (medlem av idrettsstyret), Siren Preto (nestleder idrettsrådet i Bergen), Lubna Jaffery (kultur- og likestillingsminister), Roar Andersen (daglig leder idrettsrådet i Bergen), Thomas Lee (prosjektleder idrettsrådet i Bergen), Knut Songve (organisasjonssjef Vestland idrettskrets). 

Arild Buen, formann i Ulriken Eagles Basketballklubb informerte om basketklubbens integrerings- og inkluderingsarbeid, og Thomas Lee i idrettsrådet i Bergen la fram resultater og erfaringer rundt aktivitetsguide-prosjektet. Jaffery fikk også tid til en prat med aktivitetsguidene Murtuza og Mohamed som aktivt deltok på møtet.

«Jaffery var veldig aktiv i samtalene og synlig imponert over arbeidet som blir lagt ned i Bergen», skriver idrettsrådet på sine sider.

Les mer om NIFs arbeid med mangfold og inkludering.

Les mer om handlingsplan for deltakelse på KUD sine nettsider.