Sunn Idrett har vært en viktig bidragsyter til boken Bruksanvisning for tenåringskroppen som nå har kommet for salg. Her fra boklanseringen på Idrettens Hus 12 juni. Fra venstre: Katja Smith Ødegård, Kristin Lundanes Jonvik, Ole André Sivertsen. og Anna Solheim. Foto: Marte Hoel Romskaug
Sunn Idrett har vært en viktig bidragsyter til boken Bruksanvisning for tenåringskroppen som nå har kommet for salg. Her fra boklanseringen på Idrettens Hus 12 juni. Fra venstre: Katja Smith Ødegård, Kristin Lundanes Jonvik, Ole André Sivertsen. og Anna Solheim. Foto: Marte Hoel Romskaug

Slutt å mas – tenåringer vil vite best selv

Boka Bruksanvisning for tenåringskroppen ble lansert 12. juni og tar for seg temaer som trening, kosthold, kosttilskudd, søvn og energidrikk.

Det er en populærvitenskapelig bok skrevet for tenåringer, men den kan være minst like lærerik for de som har en i huset. Fagkonsulenter i Sunn Idrett, et viktig satsingsområde for sunne idrettsmiljøer i Norges idrettsforbund, har bistått med innholdet i boken.

– Tenåringer utsettes for mye fokus på kropp eller forventninger om å prestere i idrett. Det får mange til å lete etter raske løsninger. Svarene finner de ofte hos useriøse kilder i sosiale medier. Ikke minst er mye av informasjonen tilpasset en voksen, ferdig utviklet kropp, sier forfatter Ole André Sivertsen.

Sivertsen er sivilingeniør og programleder – kanskje mest kjent fra Newton på NRK. Han har holdt på med dette prosjektet i ett år.

– Det er viktig å motivere, ikke å mase. Tenåringer vil vite best selv, og leser de denne boka så kan de faktisk det. Den viser hensikten og fordelene med å gjøre smarte valg, sier han.

For å gjøre boka enda mer tilgjengelig, har den fått flotte illustrasjoner av Frode Skaren.

Har lansert podcast som komplementerer boka

I forkant av bokutgivelsen lanserte Sivertsen en podcastserie med samme navn. Alle de ti episodene er sluppet, og linkes til i boka med QR-koder.

– Å lese en bok er ikke nødvendigvis det første en tenåring tenker på når de står opp, men de er mye på telefonen, og da er podcast lett tilgjengelig. Podcasten lever også helt på egen hånd, så man ikke lese boka for å ha nytte av dem, sier Sivertsen.

I podcasten har han blant annet besøk av TikToker Kasper Kvello, bedre kjent som «Styrketreneren», leger og spesialister, samt et tenåringspanel bestående av fire tenåringer som stiller spørsmål og kommenterer.

Sunn idrett som fagkonsulenter

I skriveprosessen fikk Sivertsen god hjelp av Sunn idrett, et satsingsområde i Norges idrettsforbund som jobber med å fremme sunne idrettsmiljøer og forebygge spiseforstyrrelser.

– Masse honnør til Sunn idrett. De har guidet meg gjennom alle fallgruvene som finnes når man skriver om kosthold for ungdom. Det er så viktig at boka ikke forsterker problemene og gir feil fokus, men heller bidrar til en løsning. Vi har møttes mye. Jeg har skrevet, mens de har vært fagkonsulenter, sier Sivertsen.

– Vi føler virkelig at denne boka når ut til vår målgruppe: både ungdommer og foreldre. Det å få en større verktøykasse er en viktig del av arbeidet vårt, og denne boka er et godt verktøy, sier Katja Smith Ødegaard, rådgiver i Sunn idrett.

Bruksanvisning for tenåringskroppen er i salg på nett og i bokhandler. Podcasten Bruksanvisning for tenåringskroppen er tilgjengelig på de fleste plattformer der man kan lytte til podcast.