Arne Bård Dalhaug, 1. visepresident i NIF, med den ukrainske paralympiske presidenten Valeriy Sushkevych. Foto: Norges idrettsforbund.
Arne Bård Dalhaug, 1. visepresident i NIF, med den ukrainske paralympiske presidenten Valeriy Sushkevych. Foto: Norges idrettsforbund.

Russland og Belarus er delvis suspendert fra IPC

Den internasjonale paralympiske komiteen (IPC) avholdt sin generalforsamling i Manama, Bahrain 28.-29. september. Der stemte et flertall av IPCs medlemmer for en delvis suspensjon av de nasjonale paralympiske komiteene fra Russland og Belarus. Dette innebærer at de kun kan delta som individuelle, nøytrale deltakere i de Paralympiske leker i Paris 2024.

Første visepresident i Norges idrettsforbund, Arne Bård Dalhaug, representerte Norges paralympiske komité under IPCs generalforsamling sammen med assisterende generalsekretær Else-Marthe Sørlie Lybekk og utøverrepresentant Birgit Skarstein. 

Idrettsstyret besluttet i sitt møte 12.-13. september at NIF som Norges paralympiske komité skulle stemme for full suspensjon av Russlands og Belarus sine paralympiske komiteer. Dersom en full suspensjon ikke fikk flertall på generalforsamlingen, ville NIFs neste steg være å stemme for delvis suspensjon, som innebærer individuell, nøytral deltakelse i de Paralympiske leker i Paris 2024.  

– Norsk idrett viderefører vår fordømmelse av Russlands aggresjon og invasjon i Ukraina. Situasjonen i Ukraina har store konsekvenser for deres paralympiske utøvere og vår solidaritet som idrettsledere er udiskutabelt hos de ukrainske utøverne og det ukrainske folket. Dette budskapet formidlet vi i dag til alle medlemslandene i IPC på vegne av de nordiske paralympiske komiteene. Til tross for dette, fikk vi ikke nok støtte til full suspensjon, og endte dermed med en delvis suspensjon, sier første visepresident i Norges idrettsforbund, Arne Bård Dalhaug. 

– Alle de nordiske komiteene stemte for en suspensjon av russisk og belarusisk medlemskap i IPC, og deretter for en delvis suspensjon. En full suspensjon ville innebære at Russland og Belarus ble utestengt fra all internasjonal paralympisk idrett i regi av IPC, også De paralympiske leker i Paris 2024. Nå ble det altså ikke slik, men en delvis suspensjon med individuell og nøytral deltakelse i Paris neste år. Demokratiet har stemt, og majoriteten ønsket dette utfallet. Da må vi respektere det. Men vi er skuffet over det ikke ble en full utestengelse, sier Dalhaug.