Elisabeth Edvardsen og Truls Nygaard i Kjelsås IL er stolte over at så mange trenere i håndballgruppa har tatt Trenerattesten. Foto: Geir Owe Fredheim
Elisabeth Edvardsen og Truls Nygaard i Kjelsås IL er stolte over at så mange trenere i håndballgruppa har tatt Trenerattesten. Foto: Geir Owe Fredheim

Nesten alle i håndballgruppa til Kjelsås har tatt Trenerattesten

Trenerne i Kjelsås ILs håndballgruppe er de flinkeste i landet til å ta den nye obligatoriske Trenerattesten. – Når trenerattesten ikke er mer omfattende enn dette, bør det være en enkel sak for alle trenere i norsk idrett å ta den, sier Elisabeth Edvardsen, administrativ leder i håndballgruppa til Kjelsås IL.

Håndballgruppa i Kjelsås IL ønsker at alle trenerne våre skal ha en formell trenerutdanning, og de har hatt som mål at alle trenerne våre i barneidretten minimum skal ha de fire første modulene i Trener 1. Trenerattesten har for mange av håndballtrenerne vært et fint supplement til denne trenerutdanningen.

- Gjennom å ta Trenerattesten blir man bevisst en god del ting som man skal ha fokus på i barne- og ungdomsidretten. Jeg har selv tatt den, og det tar ikke lang tid å gjennomføre Trenerattesten, sier Elisabeth Edvardsen til Norges idrettsforbund.

I førersetet
Per nå har 93 av 100 håndballtrenere i klubben gjennomført attesten. Det eneste Kjelsås håndball har gjort for å få til det, er å informere et par ganger i Facebook-gruppa til trenerne at Trenerattesten er obligatorisk. I tillegg har det vært en tydelig oppfordring om at så mange som mulig må ta den.

- Hvorfor tror du så mange har tatt Trenerattesten?

- Jeg vet rett og slett ikke, men mest sannsynlig fordi våre trenere tar jobben de skal gjøre med barn og unge på alvor. Det er svært gledelig. Det har ikke vært mye jobb for oss for å få dem til å gjøre dette. Jeg tror vi har veldig pliktoppfyllende trenere, sier Edvardsen.

Sverre Holm er trener for gutter 2011 og målvakttrener i Kjelsås. Han mener Trenerattesten er viktig av flere grunner.

- For trenere er det viktig for å bevisstgjøre oss det grunnleggende når det gjelder å være trener på barnas premisser, samt hvilke rettigheter og plikter som er viktige og ligger til grunn for dette. Som foreldre er det en ekstra trygghet å vite at trenerne har tatt Trenerattesten, sier Sverre Holm, og legger til:

- Jeg synes innføringen av Trenerattest er en veldig god start, men jeg tenker også at det kan gjøres noe mer omfattende, og kanskje også forpliktende så snart man som trener er mer involvert og har mer ansvar for barn og ungdom.

En av Oslos største klubber
Kjelsås IL er en av Oslos største klubber som har i underkant av 4000 medlemmer. De har mange idretter og aktiviteter som alpint, basket, fotball, håndball, langrenn, freeski- og brettgruppe, paraidrett og en allidrettsgruppe for de minste barna.

- Hvordan går det med godkjenning av Trenerattester i de andre idrettene dere har?

- Vi ikke har pushet eller informert så mye på i de andre idrettene. Men nå skal vi kjøre en runde med oppfordringer mot alle idretter før sommeren og følger opp på andre siden av sommeren, sier Truls Nygaard, som er daglig leder i Kjelsås IL.

Klubben tenker at høstens oppstart blir en meget fin anledning til å ta i et ekstra tak hva gjelder Trenerattesten.

- Vi starter hver høstsesong med å ha møter hvor vi får gitt ut felles informasjon. Der snakker vi om viktigheten av trenerutdanning, og lager en oversikt over hvilke ting vi ønsker at de skal ta av kurs, og da kommer vi til å legge inn et punkt om Trenerattesten også, sier hun.