Petter Rønningen var med å endre norsk idrettshistorie gjennom hans arbeid for OL på Lillehammer i 1994. Han gikk bort 3. mars 2022. Han ble 82 år gammel. Foto: NTB / Mette Bugge
Petter Rønningen var med å endre norsk idrettshistorie gjennom hans arbeid for OL på Lillehammer i 1994. Han gikk bort 3. mars 2022. Han ble 82 år gammel. Foto: NTB / Mette Bugge

Han var med på å forandre norsk idrett

OL på Lillehammer i 1994 var en drøm som ble født og som forandret norsk idrett. Norges Olympiske Komité, Lillehammer kommunestyre, statsminister Gro Harlem Brundtland og IOC var alle blitt overbevist. Petter Rønningen og andre sentrale støttespillere hadde evnen og viljen til å gjøre det som var nødvendig for å lykkes. 3. mars døde Rønningen etter lengre tid sykdom.

Petter Rønningen var viseadministrerende direktør for organisasjonskomiteen og operativ leder for gjennomføringen av OL i 1994. Han var helt sentral i å gjøre Lillehammer-OL til noe helt unikt både i norsk idrettshistorie, men også i OL-historien.  Aldri er OL blitt arrangert så langt nord, bare én gang er et OL blitt arrangert på mindre sted – og aldri har et idrettsarrangement hatt mer å si for utviklingen av idrett i et land.  Det er en sterk arv Petter Rønningen har vært med på å etterlate til norsk idrett.

Det er en ingen kontroversiell påstand å hevde at uten OL på Lillehammer hadde ikke Norge vært verdens beste vinteridrettsnasjon. Det går et vannskille i norsk idrettshistorie ved OL på Lillehammer i 1994 og den historien var Petter Rønningen i midten av.  Norsk idrett takker deg for det.

Etter suksess-OL på hjemmebane ble Petter Rønningen en av dem som kunne mest i verden om å arrangere OL.  Han ble brukt av IOC til å evaluere vinter-OL i 2002, og sommer-OL i 2004 og 2008. Han hjalp søkerkomiteene for OL i Nagano i 1998, Salt Lake City i 2002, Vancouver i 2012 og Sotsji i 2014. I noen måneder satte han også positive spor som administrerende direktør for Tromsø 2018.

Etter OL på Lillehammer fungerte Petter Rønningen som styreleder for Lillehammer Olympiapark, som forvaltet etterbruksfondet fra lekene inn i de olympiske anleggene. Olympiaparken i seg selv og bruken av anleggene selv etter snart 30 år, er ett av verdens fineste eksempler på bærekraftig planlegging og bruk av olympiske anlegg.

Petter Rønningen har satt varige spor etter seg i norsk olympisk historie. Norges idrettsforbund takker deg og lyser fred over ditt minne.