Trond Jøran Pedersen forklarer idrettspresidenten om prosessen fram mot ferdigstillingen av Nord-Norges flotteste hopp-anlegg. Foto: Per Tøien
Trond Jøran Pedersen forklarer idrettspresidenten om prosessen fram mot ferdigstillingen av Nord-Norges flotteste hopp-anlegg. Foto: Per Tøien

– Frivillighetens kraft

– Det er helt utrolig hva ildsjeler som gløder for noe, kan få til med mye tålmodighet og hardt arbeid, og bistand med økonomi og kompetanse fra myndigheter og næringsliv, sier idrettspresident Berit Kjøll etter å ha hørt om og besøkt Fageråsen hoppanlegg i Mo i Rana.

Mo i Rana er første stopp på idrettspresidentens rundtur i Norge. Koronapandemien satte en effektiv stopper for besøkene i idretten over hele landet, men kombinert med arbeidet foran valget er besøksrundene gjenopptatt.

I Mo hadde idrettskretsen og idrettsrådet lagt opp til gode møter mellom idrettslagene, stortingskandidater fra fylket, kommune- og fylkespolitikere og de besøkende fra Norges idrettsforbund. Berit Kjøll reiste med idrettsstyremedlem Sebastian Henriksen, som følger opp Nordland idrettskrets på vegne av idrettsstyret.

Saken fortsetter under bildet.

beritturne1920.jpg

Idrettskretsen hadde fått med seg svært mange politikere på møtet med idretten i kommunen, og med idrettspresident Berit Kjøll, idrettsstyremedlem Sebastian Henriksen og idrettskretsleder Reinert Aarseth i Mo i Rana.  Bak fra venstre: Øystein Mathisen, Ap, Ingelin Noresjø, KrF, Paro Lyngmo, MDG, Nils Notler, leder oppvekst og kulturkomité, Rana kommune. Foran fra venstre: Sebastian Henriksen, idrettsstyret, Kim André Schei, Sp, Kirsti Saxi, SV – fylkesråd for kultur, klima og miljø, idrettspresident Berit Kjøll, idrettskretsleder Reinert Aarseth, Mats Hansen, V og Anita Sollie, H. Foto: Per Tøien.

– Jeg har ventet lenge på dette, var Kjølls første ord under sin hilsen til alle som var med på rundturen. – Det er først når vi får den direkte dialogen med idretten lokalt, at vi i idrettsstyret virkelig kan kjenne på hvilken enorm bevegelse vi er med på å lede. Å snakke direkte med idrettslagsledere og ildsjeler og personlig få høre både om suksesshistorier og om utfordringer, kommer til å gjøre arbeidet i idrettsstyret enda mer givende, enda bedre forankret og – tror jeg – enda mer nyttig for dem vi er til for, sier Kjøll.

De to fra idrettsstyret sammen med idrettskretsleder Reinert Aarseth og organisasjonssjef Kristin Setså fikk først høre på og med selvsyn se Trond Jøran Pedersens historie om veien fra inspirasjon til (nesten) ferdig hoppanlegg i Fageråsen. Mer enn ti år med små steg fremover hele tiden, men også med hindringer, tilbakeslag og utfordringer, har resultert i seks helårs hoppbakker midt i Mo i Rana. Med bakkestørrelser på 6, 12, 20, 40, 75 og 105 meter med tilhørende klubbhus, blir det et anlegg der nybegynnere og verdensmestere møtes på samme sted for å trene og konkurrere.

– Dette er redningen for hoppsporten i Nordland, ja kanskje hele Nord-Norge mente Trond Jøran Pedersen «beskjedent». Den tidligere landslagshopperen og landslagstreneren har sammen med noen andre vært ildsjel og pådriver for å få anlegget realisert. Selv har han logget 2500 dugnadstimer, og kan ikke engang forsøke å regne på hvor mye frivillig innsats som er lagt ned. Han passet likevel på å takke kommunen for bistanden entusiastene har fått, helt nødvendig for å få dette til.

Nå skal det legges spor og plast, med håp om at de første hoppene i praktanlegget kan skje midt i august måned.

– Man blir ydmyk i møtet med frivillighetens kraft, sier Berit Kjøll, som lot seg imponere av det nye anlegget og av hva som er mulig med en usvikelig tro og vilje til gjennomføring som utgangspunkt.