Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Barents Games – mye mer enn et mesterskap

Åpningsseremino Barents_612.jpg
Barents Summer Games i Murmansk samlet 600 mennesker, fire nasjoner og fire kulturer. Foto: Maksim Malyutin

- Idrettens rolle som samfunnsbygger kunne ikke kommet frem på en tydeligere måte enn det som ble erfart i Barents Summer Games i Murmansk denne helgen. Først idrett – så effekt, sier Julie Ravlo, internasjonal rådgiver i Norges idrettsforbund.

 

Idrettens barentssamarbeid er et samarbeid på tvers av landegrensene i Barentsregionen (Nord-Finland, Nord-Norge, Nord/Vest-Russland og Nord-Sverige). Barents Summer Games er en idrettsfestival med ulike idretter på programmet der fokus både er idrettslig aktivitet og kulturutveksling. Ungdommer i alderen 15-25 år konkurrerte i elleve idretter; bueskyting, boccia, bowling, sykling, fotball, judo, orientering, bordtennis, tennis, para-friidrett og bryting. Boccia, Bowling og bordtennis arrangerte også parakonkurranser.

Første møte med Russland

Idrettskretsene Nordland, Troms og Finnmark representerte den norske troppen som bestod av 200 utøvere og ledere. For mange var det deres aller første møte med Russland. Ungdommene representerer sine lokale idrettslag, men en viktig del av Barents Games er også at de konkurrerer for Norge med flagget på brystet.

Orientering Barents_612.jpg
Ida og Lars Solli fra Mo orienteringsklubb. Foto: Julie Ravlo 
- Det er litt rart å være her i Russland, mye er jo så annerledes, men terrenget er faktisk ganske så likt som i Nord-Norge, så vi føler oss hjemme, sier søskenparet Ida og Lars Solli fra Mo orienteringsklubb som konkurrerte i Russland for første gang.  

Barrierer som overvinnes

Språket er en barriere, tolkning av reglene er en barriere, organiseringen er en barriere, men med gjensidig respekt og kulturforståelse får man det til. Idretten blir i kraft av seg selv et virkemiddel for kontakt, og begrepet «folk-til-folk-samarbeid» gir virkelig mening når du ser disse ungdommene som kommuniserer ved hjelp av aktivitet.

Parallelt med Barents Games arrangeres det et lederkurs for unge ledere fra de fire landene.  Monja Lien Jakobsen (Nordland idrettskrets) og Otilie Næss (Finnmark idrettskrets) var blant Norges deltagere på lederprogrammet.

Monja og Otilie_612.jpg
Otilie Næss (t.v.) og Monja Lien Jakobsen. Foto: Julie Ravlo 
- Helgen har virkelig vært en brobygger på tvers av landene. Vi har utvekslet idrettskultur, lært om forskjeller, men også ikke minst om alle likheter, sier Otilie Næss som også er medlem i Barents Sports Committee Norway.

Først idrett – så effekt

De positive ringvirkningene av Barents Summer Games kommer som et resultat av selve idretten. Gjennom idrett skapes relasjoner og gjennom relasjoner skapes utvikling, respekt og kulturforståelse. Den mellommenneskelige kontakten som ble skapt mellom 600 unge mennesker i løpet av en helg, ville ikke skjedd uten idretten. Flere idretter banker nå på døren med ønske om å bli en del av samarbeidet.

Motta nyhetsbrev fra Norges idrettsforbund