Thorhild Widvey (1 of 1)-2.jpg

En serve og 360 studenthybler nærmere Ungdoms-OL

Olympiaparken studentboliger i Lillehammer ble tirsdag kveld offisielt åpnet. De 360 studenthyblene blir i februar omgjort til deltakerlandsby under Ungdoms-OL. Kulturminister Thorhild Widvey stod for "åpningsserven" på sandvolleyballbanen utenfor de nye boligene.

Studentsamskipnaden i Oppland (SOPP), USBL, Lillehammer2016 (LYOGOC) og Norges idrettsforbund sto for den offisielle åpningen av Olympiaparken studentboliger/ Youth Olympic Village på Stampesletta i Lillehammer tirsdag kveld.

Her skal 300 studenter fra Høgskolen i Lillehammer bo, sammen med 60 fremadstormende unge idrettstalenter fra Norges Toppidrettsgymnas. Med helårs hoppanlegg, helårs langrennsanlegg, helårs skiskytteranlegg, Håkons Hall, Kristins Hall, Ungdomshallen, Curlinghallen, Bob- og Akebanen og vårt siste nye nasjonalanlegg, Hafjell, som nærmeste naboer. Og med et fantastisk rekreasjonsområde rett utenfor døra.

Det var kulturminister Thorhild Widvey som sto for den offisielle åpningen av boligene. Hun gjorde en mer sporty variasjon av den tradisjonelle «snorklippingen» som vi alle kjenner til ved offisielle åpninger. Widvey entret den nyanlagte volleyballbanen utenfor studentboligene barbeint og slo serven som symbol på at de er offisielt åpnet. På den andre siden av nettet sto to som allerede har flyttet inn - én elev fra NTG og én student fra Høgskolen.

- I forbindelse med at Lillehammer fikk et betydelig løft etter de olympiske leker i 94, så gir også Ungdoms-OL Lillehammer samfunnet et nytt løft. Denne gangen flotte boliger for NTG-elever og HiL-studenter. Stundentboligene vil først og fremst være en gode for studentene selv, men vil også være øke attraktiviteten for Lillehammer som studentby, sa Kulturministeren i åpningstalen.
 

Før og etter Ungdoms-OL skal det kun bo én person i hver leilighet, mens fire deltakere skal dele rom under mesterskapet i februar. Hver bolig måler i overkant av 18 kvadratmeter. IOC har bidratt med 108 millioner til oppføringen av byggene.

Idrettspresident Tom Tvedt mener studentboligene er en viktig videreføring av Olympiaparken for morgendagens studenter, det er både kulturministeren og Lillehammers ordfører Espen Granberg Johnsen enig i.

- Lillehammer-regionen er ansett som en av Norges viktigste vintersports-regioner, sa en stolt ordfører.

Grunnsteinen for prosjektet «Olympiaparken studentboliger» ble lagt høsten 2013, og under to år senere er allerede elevene og studentene flyttet inn.

- Dette er en fantastisk arv etter Ungdoms-OL, la kulturministeren til og pekte på det toppmoderne bygget bak seg.

Tom Tvedt er overbevist om at norsk idretts fremtidige konkurransefortrinn er nettopp evnen til å tenke helhetlig utvikling av hele mennesket, av hele utøveren.

- Det ble tidlig klart at et Ungdoms-OL, med fokus på idrett, kultur og utdanning, måtte kunne bidra til å løfte Lillehammer som kunnskapsby. Ideen om å bygge en deltakerlandsby, midt i hjertet av landets mest komplette vintersportsområde, var god. Det ser vi i dag, sa idrettspresident Tom Tvedt i sin tale.

- Å tenke helhetlig om idrett og utdanning, viser en helt ny vei inn i fremtiden, la han til.

Kulturministeren var imponert over engasjementet rundt Ungdoms-OL og gleder seg til å komme tilbake til Lillehammer og se idrettsglede og den eventyrlig stemning OL-byen er kjent for.

- Det gleder meg stort å se hvordan politikere, næringsliv, offentlige virksomheter og entusiaster engasjerer seg for å skape det eventyret Ungdoms-OL 2016 skal bli. Nå har vi fått nok en mulighet til å vise verden hva vi kan få til og jeg er trygg på entusiasmen som finnes her på Lillehammer. Dette kommer til å bli veldig flott, avsluttet kulturministeren.