Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Nyttårshilsen 2020 - 100 år med idrettsglede

historisk bilde NIK.jpg

Noen velvalgte ord fra vår styreleder, Reinert Aarseth.

 

Det er godt å gå inn i 2020 vel vitende om at Nordland idrettskrets fylte og feiret 100 år i 2019. 

Feiringen ble en minnerik kveld der både gamle og unge idrettspersonligheter i Nordland ble feiret og satt pris på. Tar vi med de nominerte og kanskje også de som ikke nådde helt opp i nominasjon - så er det helt klart - Nordland har en rik idrettshistorie. I tillegg har NFF Nordland markert sitt 100 årsjubileum og idrettsklubbene B&OI og Kabelvåg feiret hele 125 år. Mine gratulasjoner går til alle jubilanter - måtte alle få en fin og fremgangsrik ny 100 års-epoke. 

Ett av mine oppdrag i 2019 var å åpne "Grenseløs paraidrettsdag 2019" i Mørkvedhallen - et arrangement der utøvere fra hele Salten ble introdusert for mange nye idretter. Idrettsglede for alle ønsker vi å identifisere oss med - og det fikk jeg til det fulle oppleve de timene parautøverne var samlet. Et arrangement i regi av idrettskretsen, lokale idrettslag og idrettslinja ved Bodin videregående skole. Takk til alle som skaper idrettsglede uavhengig av nivå og forutsetninger. Idretten er en felles familie og det mangfoldet skal vi ta vare på. 

Utvikling og holdninger

I jula så hadde jeg stor fornøyelse av å følge VM i hurtigsjakk, senere lynsjakk på NRK i beste sendetid. Tenk at "kjedelige" brikker spikket som bønder, tårn og dronning kan fenge en sånn interesse at man sitter flere timer og følger med på sjakkparti etter sjakkparti. Det var ikke bare meg som så sjakk - NRK satte seerrekord med i overkant av 700 tusen seere. Hovedårsaken ligger i patriotisme, heltedyrkelse og det at en nordmann troner på topp. Magnus Carlsen troner desidert øverst på rankingen over sjakkmestre i nyere tid. 

Samtidig utfordrer Carlsen norsk idrett, enerettsmodellen, Norsk Tipping og undertegnede. Familien Carlsens iver etter raske penger fra utenlandske bettingselskap må vi ta et klart oppgjør mot, samtidig som vi oppfordrer absolutt alle - enten det er idrettslag eller organisasjonsledd - at de ikke faller for fristelsen til å si ja til raske og kontroversielle pengetilbydere. 

Idrettsgallaen skal gjenspeilie bredden i idretten, og i år ble e-sport profilert gjennom sine beste utøvere. Tiden vil vise om de blir en del av vår organisasjon. 

I tillegg til Carlsen fikk vi med oss en god dose med klassisk idrett og staute idrettsutøvere som Johaug og Hegstad Krüger. De startet 2020 med å klatre monsterbakken i Val de Fiemme klart raskere enn konkurrentene - joda 2020 blir nok et nytt godt idrettsår. Og vi har forventninger til at Bodø/Glimt følger opp fjorårets suksess når fotballsesongen kommer i gang. 

Idrett og rammevilkår

Rammevilkår styres av nasjonale, regionale og lokale myndigheter samt de beslutninger som idrettslag og klubb gjør i klubbhuset. Idretten skal selv være bevisst kostnadsnivået som vi "påfører" våre medlemmer. Idrett skal være for alle, eller i det minste for de fleste. Samtidig opplever vi at flere barn vokser opp i familier med lavere inntekt enn nasjonal fattigdomsgrense. Jeg ønsker å utfordre dere som idrettsledere på dette - sørg for at idretten oppleves som pionerer som tar ansvar - også for dem som ikke har de beste private rammebetingelsene for deltakelse i idretten.

Samtidig blir jeg veldig frustrert når idrettsledere tar kontakt med meg på grunn av offentlige beslutninger som gjør det vanskeligere for idrettslag å delta i serie- og turneringsspill. Fylkeskommunen har ikke spilt på lag med idretten når de har økt takstene på ferge, hurtigbåt og buss, eller når de innfører fergekort som idrettslag ikke kan nyttiggjøre seg av. I 2019 ble Autopass fergekort faset inn på flere fergestrekninger i Nordland. Dette frarøvet idrettslag rabatterte reiser som de tidligere kunne benyttet seg av. I tillegg følger fylkeskommunen opp med ytterligere fergetakstøkning i inngangen av 2020. Dette svekker idrettens rammevilkår vesentlig.

Nordland idrettskrets har i tillegg mottatt melding om at vårt faste tilskudd reduseres - endelig nivå kan ligge i størrelse 300-700 tusen. Som kretsleder er en av mine viktigste oppgaver å jobbe for best mulig rammebetingelser for idretten og for idrettsutøvere i Nordland. Nordland er langstrakt - vi bor fra den ytterste holme til små-, mellomstore bysenter, og alle skal ha lik rett til å delta i idrettens tilbud.

Jeg vil runde av nyttårshilsenen med et ønske om et riktig godt idrettsår i 2020 - jeg vil ta med meg en god porsjon humør og idrettsglede. Tross alt er vi priviligerte som får lov til å være en del av norsk idrett. 

Godt nytt år! 

Reinert Aarseth, leder Nordland idrettskrets