Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Fra lederkurs til ungdomsutvalg

IMG_5194.JPG
Ungdomstrenere lærer unge utøvere å smøre ski. Foto: Henrik Pay

I Holmen IF langrenn har det blitt en kultur at ungdom involveres. Langrennsgruppa ønsker å ivareta ungdom ved å gi de ulike oppgaver i klubben. Vi tok en prat med sportslig leder Henrik Pay, og medlem av ungdomsutvalget og ungdomstrener Margrethe Wisløff.

 

- Vi ønsker å gi ungdommene mye ansvar med mulighet for utvikling. I vår klubb bidrar ungdom på flere områder, forteller Henrik.

Langrennsgruppa har etablert et eget ungdomsutvalg bestående av syv medlemmer. Alle disse har gått idrettskretsens Lederkurs for ungdom.

- Ungdommene er en stor ressurs! De sitter på mye kompetanse fra de selv var aktive og har mye å bidra med inn i sporten. Ofte er det også slik at ungdommene ser saken med andre øyne enn hva vi voksne kanskje ville gjort, og slik utfyller vi hverandre, fortsetter Henrik.

Unge vil bidra

- Da vi for noen år siden begynte å ta tak i ungdomsarbeidet, ønsket vi å beholde flest mulig i idretten. Vi ønsket å synliggjøre mulighetene i det å være trener og engasjere seg i idrettslaget, forteller Henrik.

Da Margrethe Wisløff (18 år) for noen år siden ønsket å trappe ned som langrennsløper, fikk hun spørsmål om hun ville bidra som trener. Til tross for sin unge alder, har hun nå vært trener i fem sesonger og stortrives. I tillegg er hun medlem av ungdomsutvalget i langrennsgruppa.

- Jeg skulle egentlig slutte med langrenn, men ble spurt om å bidra som trener. Det var en fin måte å være en del av miljøet på og jeg ønsket å gi noe tilbake, forklarer Margrethe.

Ungdomstrenerne har i fellesskap laget en egen arbeidsavtale, som beskriver hvordan det er å være ungdomstrener i Holmen.

- Arbeidsavtalen har fått et godt rykte på seg og det har blitt status å være ungdomstrener her hos oss, sier Henrik.

Muligheter for utvikling

Alle ungdomstrenerne må delta på trenerkurs i regi av Skiforbundet, samt at noen utvalgte får mulighet til å delta på idrettskretsens Lederkurs for ungdom. Henrik hevder at Lederkurs for ungdom har vært en viktig bidragsyter i ungdommenes engasjement.

- De blir først og fremst veldig inspirert! På kurset møter de andre unge i samme situasjon, de lærer av hverandre, og tilfører også klubben ny kunnskap. De blir rett og slett tryggere som unge ledere, sier han.

Under Lederkurset skal deltakerne lage en handlingsplan med tiltak de skal iverksette i eget idrettslag.

- Lederkurset ga oss som klubb mulighet til å gi konkrete arbeidsoppgaver for de unge lederne i klubben. Dette har bidratt til at deltakerne fra Holmen har fått et stort eierskap til ungdomstrenerrollen.

Margrethe forteller at gode utviklingsmuligheter har vært viktig.

- Lederkurs for ungdom har vært en viktig bidragsyter for min trygghet i leder- og trenerrollen. Jeg møtte andre i samme situasjon og fikk mange nye venner. Jeg har alltid vært litt sjenert, men følte at kurset utviklet meg og bidro til at jeg ble tryggere på meg selv, avslutter hun.