Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Gjesteinnlegg Benjamin Hebnes: - La oss få ungdomsutvalg i Akershus!

Kristin Nielsen og Benjamin Hebnes unge ledere AIK.jpg
Benjamin Hebnes (Ski bryteklubb) og Kristin Nielsen (Ull/Kisa IL) presenterte sine tanker og erfaringer som ung idrettsleder for styret i AIK på forrige styremøte

Forrige helg var engasjerte ungdommer fra landets idrettskretser samlet for å diskutere hvordan fremtidens idrett skal se ut.  Benjamin Hebnes var den ene av de to representantene fra Akershus, og han deler sine tanker etter helgen i dette gjesteinnlegget.

 

- La oss få ungdomsutvalg i Akershus!

Mitt navn er Benjamin Revheim Hebnes. Jeg er 18 år gammel og bor i Ski. Jeg har vært så heldig å få delta sammen med andre idrettsengasjerte ungdommer fra hele landet, for å diskutere hvordan fremtidens idrett skal se ut. Der kom det opp mange gode ideer på hvordan vi kan holde på ungdommen lengre og hvordan vi kan engasjere ungdom.

Nå skal jeg fortelle litt om bakgrunnen for mitt engasjement for en bedre idrett!
 
Mitt lederengasjement startet i 2014 når jeg ble meldt inn som representant i spillerrådet i Ski IL håndball. Her var jeg aktiv og ble spurt om jeg ønsket en nestlederrolle. Det sa jeg ja til! I forbindelse med det å være nestleder, ble jeg meldt på Lederkurs for ungdom i regi Akershus idrettskrets. Etter hvert endte jeg som leder av spillerrådet.

På Lederkurs for ungdom lærte vi om hvordan idrettsorganisasjonen fungerer, og hvordan beslutninger tas. I tillegg var det et særlig fokus på selvtillit, selvfølelse og kommunikasjon, noe som har hjulpet meg mye i ettertid. Det har gjort meg mer sikker på meg selv og gjort meg i bedre stand til å snakke foran større forsamlinger. Noe jeg ikke var veldig glad i før jeg dro på det kurset.

I tillegg var det et særlig fokus på selvtillit, selvfølelse og kommunikasjon, noe som har hjulpet meg mye i ettertid. Det har gjort meg mer sikker på meg selv og gjort meg i bedre stand til å snakke foran større forsamlinger.


Lederkurs for ungdom ga meg også mange nye bekjentskaper og lærdom jeg alltid kommer til å ha i bakhodet. En annen ting jeg fikk ut av kurset var Ungdoms-OL på Lillehammer. Skal jeg være helt ærlig så hadde jeg aldri hørt om Ungdoms-OL før, og hvert fall ikke om muligheten til å delta som frivillig. Så når jeg fikk vite om dette, søkte jeg som frivillig så fort jeg kom hjem fra kurset. Som frivillig fikk vi ønske oss tre arenaer vi ville være frivillig på. Mitt førstevalg var bakkemannskap rundt halfpipe og snowboardcross, men det fikk jeg ikke. Jeg ble plassert på andrevalget mitt som var "Learn and share"-arenaen. "Learn and share" var et kultur- og læringsprogram, med diverse workshops fra ulike samarbeidspartnere knyttet til idretten. Jeg jobbet mye på standen til Olympiatoppen i forbindelse med Atlethic 1080, som benyttes til motorisk testing av utøvere. Den jobben lærte meg mange nye ting og ga meg en vekker på hva jeg vil bli når jeg er ferdig på videregående. Jeg ønsker å bli fysioterapeut. Likevel var nok alle de nye menneskene jeg ble kjent med fra over hele landet, det viktigste jeg tok med meg hjem fra Lillehammer.  

Etter Lillehammer ble det roligere en liten stund. Det ble arrangert en samling for oss yngre ledere, men jeg hadde ikke mulighet til å delta da jeg fortsatt var veldig aktiv med håndballen. Så fikk jeg en mail med invitasjon til nettverkssamling for unge ledere i Akershus under DSK 2016 (Den Store Kurshelgen). Der startet det med en utrolig bra åpning av mental trener Øyvind Hammer, som holdt foredraget "Dine tanker; den avgjørende suksessfaktor!". Etter dette så kom delen av programmet som var hovedgrunnen til jeg meldte meg på, og det var til oss som unge ledere «Hvordan gjøre en forskjell som ung idrettsleder?». I pausen på denne samlingen møtte jeg Guro Røen fra idrettskretsen, og vi diskuterte litt frem og tilbake om ungdom i idretten og erfaringene mine fra Lillehammer-OL.
 
I starten av februar i år ble jeg kontaktet av idrettskretsen om at hver idrettskrets i landet skulle sende to ungdomsrepresentanter til et ungdomsseminar. Dette for å diskutere hvordan vi ungdommer kan få en reell påvirkning på idretten i vårt fylke. Akershus idrettskrets ville at jeg skulle være en av de to representantene fra Akershus, sammen med Kristin Nielsen fra Ull/Kisa IL. På denne samlingen (som var forrige helg) fikk vi tre gruppeoppgaver med følgende spørsmål:

  1. Hvordan ser «fremtidens» ungdomsidrett ut, og hvordan er ungdom involvert?
  2. Hva skal til for at du kan gjøre en god jobb i ungdomsutvalget/-nettverket? Hvordan er situasjonen i dag? Hvilke erfaringer har du gjort? Behov for kompetanse, verktøy, støtte fra styret/ administrasjonen, møteplasser?
  3. Hvordan kan du bidra i din idrettskrets for å påvirke idrettslag til å utvikle gode tilbud til ungdom?

Under diskusjonene hadde jeg mange gode samtaler med både kjente fra Lillehammer og tidligere kurs, men også denne dagen fikk jeg nye bekjentskaper. Opplegget var godt organisert. Det ble rullert på hvem vi var på gruppe med mellom hver gruppeoppgave, slik at vi fikk snakket med flest mulig.

Jeg bet meg merke i én ting som gikk igjen i alle gruppene, nemlig dette med ungdomsutvalg. Det ble snakket varmt om, og de fleste var enten ledere eller medlemmer i ungdomsutvalget i sitt fylke Jeg syntes ungdomsutvalg hørtes utrolig bra ut, så derfor følte jeg meg litt snytt ettersom jeg ikke hadde hørt om dette eller fått mulighet til å delta i ungdomsutvalget i Akershus. Under en av pausene spurte jeg Guro fra idrettskretsen om hvorfor jeg ikke hadde hørt noe om dette? Jeg må si jeg ble litt sjokkert over svaret. Det viser seg at vi ikke har noe ungdomsutvalg eller tilsvarende i Akershus! Det ønsker jeg å gjøre noe med.

Det viser seg at vi ikke har noe ungdomsutvalg eller tilsvarende i Akershus! Det ønsker jeg å gjøre noe med.

Så det jeg ønsker å få frem er ikke hvor heldig jeg har vært som har deltatt på alle disse samlingene og fått alle disse nye bekjentskapene. Etter min mening mener jeg Akershus idrettskrets går glipp av mye ved å ikke ha et ungdomsutvalg!

Jeg har, som nevnt, selv vært både medlem og leder i et slags ungdomsutvalg for håndballen i idrettslaget. Jeg har vært på flere årsmøter – og disse møtene bærer ofte preg av den eldre aldersgruppe, minst 40+. Det er forsåvidt en bra ting, ettersom de har mye erfaring, men er det alltid slik at det bare er de med mest erfaring som bør sitte i et styre? Eller kan det være lurt å ha med noen av de yngre som tør å prøve noe nytt? Jeg tenker at det å ha et styre bestående bare av de som har vært der lengst, vil i lengden være en svakhet. Ofte kan dette mest sannsynlig være med på å holde de samme gamle måtene å styre gruppa eller idrettslaget på. Jeg tror det trengs litt friskt blod inn, som kan belyse hvordan ungdom faktisk tenker i dag. Det var nettopp dette som også kom frem under diskusjonene i helgen som var. Vi ønsker at ungdom skal bli hørt i styret, og at vi skal bli sett på som like viktig som de voksne.

Vi ønsker at ungdom skal bli hørt i styret, og at vi skal bli sett på som like viktig som de voksne.

Vil vi nå ut til en stor og viktig gruppe i idretten, så er det nettopp ungdommen vi må rette oss mot og gjøre oss enda mer attraktive for. Det er blant ungdom det største frafallet er og det kan være flere grunner til det. Kanskje det er andre ting som interesserer ungdom mer enn det idrettslagene tilbyr i dag? Kanskje vi må tilpasse idretten og gjøre ting annerledes for å nå ut til flere?

Jeg mener at en god start for å ivareta det unge engasjementet i Akershus idrettskrets, er å starte opp et ungdomsutvalg! Dette for å styrke idrettskretsens arbeid med å holde flest mulig i idretten lengst mulig. Flere som synes det er en god idé?

Er du ung og engasjert? Gjør som Benjamin og gå Lederkurs for ungdom 15 til 19 år! Neste kurs er 28. til 30. april og påmeldingen er åpen! Les mer her.