Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

- La de unge slippe til!

Asker IBK bilde tre unge ledere nyhetssak 2016.png
Bilde av de tre av styremedlemmene i Asker IBK. Fra venstre: Mats Hartmann, Eskild K. Nordby og Henrik Hegsvold.

 

Eskild Kristigonus Nordby er 22 år og nestleder i Asker Innebandyklubb (IBK). I styret har han med seg tre andre unge, samt tre voksne med barn i klubben. Dette er en styresammensetning litt annerledes enn de fleste idrettslag i Akershus. Vi ble nysgjerrige og ville høre mer!
 
Vi har snakket med Eskild om rollen som nestleder, og hans tanker om hvordan flere unge kan bli involvert i idrettslaget.
 
Fra spiller til nestleder

- Jeg begynte å spille innebandy i 2008, etter at fotballen ble for seriøs for min del. Som 16-åring ble jeg ungdomsleder og spurt om å sitte som varamedlem i styret.

- På et tidspunkt gikk det veldig dårlig med styret vårt i klubben og alt ramlet sammen. Da bestemte jeg og to andre oss for at vi ville gjøre alt for å beholde klubben i vårt hjerte. Vi begynte å jobbe for et nytt styre, og jeg så ingen andre alternativer enn at jeg måtte hjelpe til med det jeg kunne. I 2014 ble jeg valgt som nestleder, og det har jeg vært siden den dagen. Jeg er også på valg våren 2018.

- Jeg engasjerer meg fortsatt den dag i dag fordi jeg syns det er givende. Jeg har lært meg selv og andre bedre å kjenne, lært mye nytt og fått enda flere bekjentskaper. Jeg har ofte gått utenfor min egen komfortsone.

Godt samspill skaper suksess

Det nåværende styret i Asker IBK består av tre voksne med barn i klubben og to unge, samt to ungdommer som er varamedlemmer. Eskild synes sammensetningen av styret fungerer bra.

- De mer rutinerte har god kontroll på hvordan ting burde styres eller fungere, samtidig som de i større grad forstår betydningen av formaliteter og begreper innen papirverdenen. Vi unge tenker nok litt mer utenfor boksen, kommer med nye ideer og har mer tid til å starte opp nye ting. Jeg vil si at vårt styre supplerer hverandre på en god måte.

- Jeg tror en viktig suksessfaktor er at de mer «rutinerte» i styret lar oss yngre slippe til og vi får kjenne på det å ha ansvar. For eksempel arrangerte vi G18 NM i våres. Da var det ungdom i alderen 12 til 21 år som tok seg av gjennomføringen sammen med de voksne i klubben. Slik vil jeg si vi har et godt samspill mellom de unge og de voksne også blant medlemmene.

- Den eneste utfordringen jeg kan se med å ha et verv når du er under 18 år er at du ikke har bil-lappen. Det gjør at du kanskje ikke får vært med på alt du kunne ønske, men det løser seg som regel!

En uke som nestleder kan være hektisk, men Eskild mener det er viktig å være bevisst slik at man ikke jobber seg «i hjel».

- Som nestleder så er ukene så korte og lange som du selv velger å gjøre de. Man kan fort føle et ansvar om å skulle fikse det ene og det andre, og da kan man lage seg mye jobb. Men en typisk uke består av å daglig svare på mail og vise seg frem for medlemmene våre. Det er jo de vi er til for!

Opp av stolen og ut å se medlemmene

Vi i idrettskretsen var ekstra nysgjerrige på hvordan Asker IBK har fått engasjert så mange unge i klubben. Eskild har klare anbefalinger om hvordan man kan få det til.

- Styrene i idrettslagene må komme seg opp av stolen og ut i hallen og på banen, for å se mer av det potensialet vi har der ute hos medlemmene våre. De bør snakke med trenere og forhøre seg hvem som både viser engasjement på treninger og oppfører seg bra. Man trenger ikke ha svart belte for å kunne bidra med administrative ting. Det handler om å se den enkelte og forhøre seg rundt med medlemmene. Har man først fått med seg en ungdom inn i et verv, så er det ikke vanskelig å få med flere.

Og hva er ditt beste tips til andre unge som ønsker å engasjere seg mer i idrettslaget sitt?

- Mitt beste tips er at de selv må tørre å si ifra om at de har lyst til å ha en rolle og bidra i klubben! Gjør man ikke det, så er det ikke så enkelt å komme seg inn. Veldig mange voksne prøver å verve andre vokse/foreldre inn i et verv, gjerne uten å vite at andre unge har lyst. Så her må man prøve å vise seg frem litt.

- Min er erfaring er at det er veldig mange unge som gjerne vil bidra med det ene og det andre, men dette finner man ikke ut før man spør!