Fornøyde foredragsholdere. Fra venstre: Fredrik Lauritzen, Andreas Danielsen, Inger-Lise Brones, Morten Heierdal og Ina Høiland.
Fornøyde foredragsholdere. Fra venstre: Fredrik Lauritzen, Andreas Danielsen, Inger-Lise Brones, Morten Heierdal og Ina Høiland.

Vellykket seminar i Tromsø - Doping: nærmere enn du tror

Både historisk tilbakeblikk og utfordringer knyttet til dagens dopingbruk var tema under seminaret i Tromsø onsdag kveld. Som del av at Antidoping Norge er 20 år i år arrangeres det seminarer en rekke steder i landet der temaet er at "doping er mer enn du tror - og nærmere enn du tror".

Omtrent 50 personer deltok på et seminar i Tromsø. Seminaret ble arrangert i samarbeid mellom Troms og Finnmark idrettskrets og Antidoping Norge.

- Jeg ble dopingtestet i 1979.

Nestleder i idrettskretsen, Inger-Lise Brones, innledet seminaret med å vise frem kvitteringen fra hennes første dopingkontroll med henvisning til Idrettstingets vedtak i 1976 om at det skulle gjennomføres dopingkontroller ved en del norske mesterskap. 

Hun understreket viktigheten av å drive et godt antidopingarbeid i svømmesporten på den tiden og viktigheten av å jobbe forebyggende mot doping i dag. Hun pekte på at det ligger som forslag i papirene til Idrettstinget at "ærlighet" nå skal være et av verdiordene sammen med "fellesskap" og "mestring".

- Det står der at; "i idrett må man være ærlig mot seg selv og mot ideen om like vilkår. En ærlig idrett sier nei til doping, manipulering av idrettskonkurranser og uredelighet i alle former", sa Brones.

tromso7.jpg

Inger-Lise Brones innledet seminaret med et historisk perspektiv. 

For øvrig på programmet:

  • Andreas Danielsen, styreleder i Tromsø Kampsportklubb, snakket inspirerende om hvordan de som klubb har jobbet bredt med antidopingtematikken i flere år.
  • Forskningssjef i ADNO, Fredrik Lauritzen, snakket om trender innenfor dopingbruk og holdninger blant dagens unge til dopingbruk.
  • Morten Heierdal fra ADNO utfordret de frammøtte i salen til hvordan vi kan og bør snakke med de unge om doping.
  • Ina Høiland, foredragsholder i ADNO, pekte på hvordan idretten selv kan jobbe forebyggende.
  • Erik Valnes, den lokale langrennsløperen med OL- og VM-gull på CV'n, reflekterte til slutt rundt doping og antidoping i langrennssporten og det å være et forbilde.

- Dette ble en meget inspirerende kveld med godt påfyll av kunnskap. Vi ønsker absolutt å jobbe videre for å styrke det forebyggende arbeidet i kretsen, understreket Inger-Lise Brones etter at de frammøtte radet opp spørsmål på spørsmål slik at seminaret varte langt ut i overtiden.

I tillegg til dette seminaret, har Antidoping Norge de siste dagene holdt flere foredrag i regionen, blant annet for skoleelever både i Bardufoss og Tromsø.

tromso4.jpg

Erik Valnes reflekterte rundt hvordan han ser på doping og antidoping i langrennssporten.

tromso6.jpg

Ina Høiland utfordret til å ta i bruk ADNOs verktøy og programmer.

tromso5.jpg

Andreas Danielsen fra Tromsø Kampsportklubb fortalte hvordan deres klubb setter fokus på antidoping.

tromso1.jpg