Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Paraidrett

illustrasjonsbilde_rullestolbasket.jpg

Oslo Idrettskrets ønsker å bistår særkretser og idrettslag som vil utvikle aktivitetstilbud for personer med funksjonsnedsettelse.

 

Oslo Idrettskrets sammen med NIFs fagkonsulent kan bistå i arbeidet med å skape og utvikle aktivitetstilbud for personer med funksjonsnedsettelse. Et av de viktigste virkemidlene er kompetanseheving.

Under er aktivitetstilbud for personer med funksjonsnedsettelse forsøkt samlet i en brosjyre.

Ta kontakt med fagkonsulenten Simen Kjelsrud ved spørsmål  (simen.kjelsrud@idrettsforbundet.no, 415 67 503)

Se oversikt med idrettstilbud for personer med funksjonsnedsettelse

  Andrea går for gull!!

  Jeg går for gull! sier Andrea Hjellegjerde. Jeg skal gjøre mitt beste og håper det holder hele veien inn. Andrea,som spiller golf, har tidligere tatt sølv i VM for døve. Det et nytt VM neste år og der har jeg også tenkt å kjempe om førsteplassen; sier Andrea.

  Det 23. Sommer Deaflympics (sommerleker for døve) arrangeres i Tyrkia i perioden 18. – 30. juli. Over 6000 deltakere skal konkurrere i 21 ulike idretter. Norge stiller med en tropp på syv deltakere. Og en av de er Andrea H. Hjellegjerde, 24 år, fra Oslo. Andrea sitter som representant i Oslo Idrettskrets sitt ungdomsnettverk.

  Her blir du bedre kjent med Andrea, og få vite litt hvordan hun forbereder seg og hva som kreves for å komme så langt. 

  Fotograf: Caroline Dokken Wendelborg, Norges idrettsforbund

  Fortell litt om deg selv og hvilke idretter du har drevet med?  

  Jeg spiller golf for IL Tempo golfklubb. Ved siden av idretten jobber jeg i barnehage som Barnehagelærer (tidligere kalt Førskolelærer).

  Jeg har vært med i veldig mange forskjellige idretter i min oppvekst. Har forsøkt og fått innblikk i mange ulike idrettsgrener. Denne erfaringen tror jeg har mye å si for hvilken idrettsutøver jeg i dag.

  Hvor lenge har du drevet med toppidrett?

  Jeg endte med å satse på golf da jeg var rundt 16 - 17 år gammel. Utenom golfsesongen spiller jeg mye håndball eller fotball, samtidig som jeg opprettholder golfen med innetrening. Jeg er veldig glad for at jeg begynte med golf. Det har gitt meg mye glede i livet.

  Du skal, sammen med 6 andre utøvere, delta i Deaflympics 2017.  Kan du fortelle litt om hvordan det er å være toppidrettsutøver og samtidig ha et handikap?

  Å være toppidrettsutøver handler om å prestere, og jeg med mitt handikap presterer på et høyt nivå innen min "særgruppe" både nasjonalt og internasjonalt. Men det handler også om det å forberede seg på å bli best i verden! Jeg har et stort konkurranseinstinkt og det er ikke moro å tape, men man lærer masse om seg selv gjennom alle konkurranser en deltar i.

  Med mitt handikap må jeg bruke de andre sansene mine mye mer.  I golf klarer jeg ikke å høre hvordan jeg treffer ballen, men må rett og slett føle meg frem. Det sies også at en person med nedsatt hørsel også kan ha svekket balanse. Hvorvidt dette gjelder meg er jeg usikker på da jeg opplever at jeg har relativt god balanse. Det kan ha noe med at jeg trener på det.

  Har dere spesielle hjelpemidler dere benytter i konkurranser?

  I turneringer nasjonalt og internasjonalt får vi ikke lov til å bruke hjelpemidler som høreapparat, CI m.m. Rett og slett fordi vi alle skal stille med de samme forutsetningene. Jeg syntes jo det er litt merkelig da hjelpemidlene hjelper oss å høre litt bedre, eller for eksempel hvis noen roper "fore" bak oss. Heldigvis har jeg ikke opplevd å bli truffet av en golfball i den forbindelse. Når jeg deltar i ordinære nasjonale konkurranser må jeg konsentrere meg mye for å oppfatte hva andre medspillere sier.  Jeg opplever stor forståelse når jeg forklarer min situasjon. Jeg er også i en "heldig" situasjon der jeg snakker mye bedre enn jeg hører, og det har mye å si for hvordan jeg fungerer i hverdagen. 

  Hvordan har du forberedt deg til Deaflympics 2017?

  Jeg har valgt å spille Østlandstour for å spille mest mulig turneringer. Det er stor forskjell på å spille under press kontra å spille for å trene. Derfor er denne touren viktig forberedelse. Jeg har også hatt tett oppfølgning med min trener. Vi har gått noen runder sammen som spiller og caddie, samt trent mye spesifikt. Utenom golf har det vært mye fysisk trening og tørrtrening for å opprettholde formen.

  Frem til avreise kommer jeg til å spille en del matcher og finpusse på nærspillet. Det kommer til å bli kvalifisering og matchplay som spilleform, og derfor må jeg den siste tiden spille en del matcher. Alt dette gjør jeg for å kunne føle meg best mulig forberedt til konkurransen i Deaflympics. Utenom alt det fysiske handler det også om å forberede seg mentalt på å vinne, utfordre seg selv og kjempe hele veien. Ikke minst må jeg lage en god strategi for hvordan jeg skal spille best mulig utifra mine ferdigheter. Har fremdeles ikke fått noen baneguide enda, men håper å få det snart så jeg kan legge en spille plan før jeg reiser nedover.

  Hvor mye tid bruker du på idretten din pr. uke?

  Jeg bruker 4 - 5 dager på golf. De andre dagene trener jeg styrke eller hviler. Så at jeg bruker 20 - 30 timer i uken tror jeg. Og har jeg ferie blir det mer.

  Hvordan er oppfølgingen fra NIF og Olympiatoppen?

  Oppfølgningen fra NIF har vært bra. De har holdt meg oppdatert hele tiden på hva som skjer, og hva som er viktig å huske. Mye av logistikken har de tatt seg av, så da slipper jeg å tenke på absolutt alt. 

  Hva gleder du deg mest til?

  Det jeg gleder meg mest til er å få oppleve en ny side ved døveidretten. Det er utrolig mange idretter som er samlet på et og samme sted! Jeg har også vært så heldig å blitt spurt om jeg kunne tenke meg å være flaggbærer under åpningsseremonien og det takket jeg ja til. Dette her tror jeg kommer til å bli fantastisk morsomt! 

  Fra Oslo deltar også Ina Lorentzen fra Solli Bowlingklubb.

  Oslo Idrettskrets ønsker Andrea og hele den norske delegasjonen lykke til i Deaflympics 2017!