Foto: Cathrine Dokken
Foto: Cathrine Dokken

Barents Games: Fire land, fire kulturer, ett samarbeid

Dette er historien om et av verdens nordligste samfunn, et samfunn som går på tvers av fire landegrenser, et samfunn som huser 6 millioner mennesker i det vi kaller Barentsregionen. Tross store kulturforskjeller finnes det mange fellestrekk. Et stort likhetstegn er idretten.

Mer enn et mesterskap

Barents Winter Games skapte møteplasser mellom mennesker, nasjoner og kulturer. Der mennesker møtes ligger også grunnlaget for forståelse og respekt. Idretten blir i kraft av seg selv et virkemiddel for kontakt, og begrepet «folk-til-folks-samarbeid» gir virkelig mening.

Finland, Sverige, Russland og Norge har drevet idrettssamarbeid på tvers av landegrensene i Barentsregionen siden 1960, midt i Den kalde krigen. Fra norsk side involverer dette de tre idrettskretsene i Nordland, Troms og Finnmark. Etter hvert som årene har gått har samarbeidet utviklet seg, og i 2013 så konseptet «Barents Games» dagens lys. Siden da er det arrangert fire utgaver og sist helg var det Russlands tur til å huse 700 unge utøverne med sine støtteapparat i Murmansk. Ungdommer i alderen 15-25 år konkurrerte i ti idretter, og medaljer ble vunnet og tapt med store følelser. Likevel var kanskje ikke medaljene det viktigste. Det viktigste var den norske innebandy-mammaen som lånte bort kubjella si til den russiske innebandy-mammaen slik at hun kunne heie på sine unge lovende med samme lydnivå. Eller den norske skiorienteringstroppen som ble invitert hjem til det russiske støtteapparatet på tradisjonskost. Eller kanskje var det den svenske badmintonspilleren som lånte bort klubbjakka si til den finske volleyballjenta da hun frøs på vei hjem fra avslutningsseremonien. Og slik kan historiene fortsette.

«Det viktigste var den norske innebandy-mammaen som lånte bort kubjella si til den russiske innebandy-mammaen»

Bloggen fortsetter under bildet

Gode venner: Russiske Denezhkina Aydan (t.v.) vant 7,5 km skiskyting i Barents Games. Frida Lovise Sørmo (i midten) ble nummer to, mens russiske Denezhkina Diana (t.h.) ble nummer tre. 

Politiske spenninger

Møteplassen Barents Games er en positiv kontrast til den økte politiske spenningen mellom øst og vest i verdenssamfunnet, noe som også ble påpekt av Svetlana Naumova, leder av sportskomiteen i Murmansk, da hun på avslutningsseremonien erklærte hvor fornøyde de fra russisk side var med at idrettssamarbeidet gikk som vanlig tross den politiske situasjonen i verden. Dette er en refleksjon det er verdt å bruke to minutter på. Det lederen av sportskomiteen indirekte sier, er at idretten ikke har et pass, den har ingen religion eller hudfarge, den snakker alle verdens språk, og den bryr seg ikke om hvem som er i konflikt med hvem.   

Bodø neste

De positive effektene av Barents Winter Games kommer som et resultat av selve idretten. Gjennom idrett skapes relasjoner, gjennom relasjoner skapes utvikling. Den mellommenneskelige kontakten som er skapt mellom 700 unge mennesker i løpet av en helg, ville ikke skjedd uten idretten. Idrettens rolle som samfunnsbygger kunne ikke kommet frem på en tydeligere måte enn det som ble erfart i Murmansk denne helgen i april. Først idrett – så effekt.

Nå er det bare å brette opp ermene, for neste høst er det nemlig vår tur igjen. Da er det Norge, Nordland og Bodø som står for tur med Barents Summer Games 2017.

Les mer om Barents Games her.