Erik Solheim besøkte Tore Øvrebø og Olympiatoppen for å snakke om RIO 2016 denne uken. Solheim er sjef for FNs miljøprogram UNEP som har samarbeidet med organisasjonskomiteen til RIO 2016.
Erik Solheim besøkte Tore Øvrebø og Olympiatoppen for å snakke om RIO 2016 denne uken. Solheim er sjef for FNs miljøprogram UNEP som har samarbeidet med organisasjonskomiteen til RIO 2016.

RIO 2016 kan bli et utstillingsvindu for bærekraft

Det er ventet over én million tilreisende til lekene i Rio denne sommeren. Turismen er verdt mye, men utgjør også lekenes største miljøbelastning. Det har FNs miljøprogram (UNEP) med Erik Solheim i spissen jobbet for å gjøre noe med.

UNEP har derfor jobbet tett med organisasjonskomiteen til RIO 2016, hvor de sammen har utviklet en plan for å unngå, redusere og kompensere for lekens miljøbelastning. Det var bakgrunnen for møtet mellom toppidrettsjef Tore Øvrebø og Erik Solheim som har entret sin nye stilling som sjef for UNEP. Øvrebø startet med en introduksjon av Olympiatoppen og planene for lekene i RIO. Deretter gikk samtalen over på miljøperspektivet.

- Turisme er verdens største næring, det vil sannsynligvis også være næringen som skaper flest nye arbeidsplasser i årene fremover. Derfor må vi støtte opp om denne næringen, men også bidra til å redusere næringens fotavtrykk, her kan OL være et verdifullt utstillingsvindu, sier Erik Solheim.

Bærekraftig turisme

Ett av tiltakene er bærekraftig turisme, som UNEP har samarbeid med RIO 2016 og IOC om.

- Ett av initiativene er såkalte grønne pass som skal oppmuntre tilskuerne til å skape et mindre fotavtrykk på reise. Passet skal bidra til å gjøre miljøvennlig transport og overnatting mer tilgjengelig, og øke bevissthet rundt små grep som kan gjøres for å reise mer miljøvennlig, sier Solheim og fortsetter:

- Det har også vært samarbeid med viktige næringsaktører for å kartlegge hvordan de positive ringvirkningene av lekene kan forsterkes. Blant annet vil hotellenes miljøfokus, spesielt deres håndtering av mat og avfall utgjøre et betydelig bidrag.

Følger Lillehammer 2016 med miljøsertifisering

Ungdoms-OL på Lillehammer ble i vinter det første idrettsarrangement i Norge som følger ISO 20121, en internasjonal standard for bærekraftige arrangement. Lekene i Rio vil også være sertifisert etter samme standard, noe Solheim fremhever viktigheten av.

- De internasjonale standardene har mye å si. Sertifiseringen krever at det tenkes bærekraft i alle ledd og det er jobbet mye med miljøsertifisering av anlegg, hoteller og mer, forteller Solheim.

Hvilken effekt har det at verdens øyne rettes mot Rio?

- Først og fremst en intern positiv effekt i at det skapes en drivkraft for positiv utvikling. En pekefinger fra andre land har sjeldent den effekten mange kan håpe, men der FN kan hjelpe til med er å finne løsninger. Det setter landene pris på, og det har vi gjort sammen med organisasjonen i Rio.

I hvilken grad kan den norske troppen bidra?

- Idrettsutøvere og andre profilerte mennesker blir lyttet til. Lekene vil samle mange kjente profiler og det hjelper at disse lyttes til og går foran som forbilder. Jo mer norske utøvere kan snakke om betydningen av å ta vare på miljøet, jo bedre fremtid skaper vi nok også for norsk idrett. Mye av idretten i Norge drives aktivt ute i naturen, da må vi også ta vare på den. Det ville vært vanskelig å drive skiidrett i Oslo hvis vi ikke hadde vernet marka, sier Solheim før han avslutter:

- Miljøarbeid består ikke av én stor beslutning fattet av Barrack Obama, men millioner av små beslutninger som alle kan ta.

Kampanjen Green Passport illustrer tiltak som alle kan bidra med. Les mer her. 

1.           G : Go Green while I go for Gold

2.           R : Reduce, Reuse, Recycle

3.           E : Enjoy food, fight food waste

4.           E : Electricity: use with care

5.           N : No to illegal trade in wildlife

6.           P : Public transport & patter of feet

7.           A : A great day for a green tour

8.           S : Save power, use solar

9.           S : Save water & use wisely

10.         P : Plan your trip & reduce your footprint

11.         O : Organic food = Healthier lifestyles

12.         R : Reusable bags not plastic

13.         T : Travel smart: less clothes = less energy