ioclogo.jpg

IOC skjerper kravene til menneskerettighetene i OL-sammenheng

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har nå offentliggjort den såkalte «Host City Contract» for OL i 2024. Dette er avtalen som IOC og vertsbyen for OL 2024 skal signere.

IOC gjør nå endringer i denne kontrakten med tanke på blant annet å styrke hensynet til menneskerettigheter og å motvirke korrupsjon ved planlegging og gjennomføring av OL. IOC viser spesifikt til United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP), retningslinjer for stater og selskaper som skal forhindre, adressere og motvirke menneskerettighetsbrudd i forbindelse med næringsvirksomhet. Les mer om UNGP her: (pdf) 

Disse endringene kommer som et resultat av møter mellom IOC og Sports and Rights Alliance (SRA). Blant medlemsorganisasjonene i SRA er Amnesty International, Human Rights Watch og International Trade Union Confederation (ITUC). Les mer om SRA her: 

Sharan Burrow, generalsekretær i ITUC, uttaler i en pressemelding at "This is an important step by the IOC for the future. Implementing the UN Guiding Principles across all major global sporting events will help break the cycle of human rights abuses, and this example from the IOC should be applied to all such events, starting now."

På bakgrunn av vedtak fattet i forbindelse med IOCs reformprogram «Olympic Agenda 2020», har for øvrig IOC redusert sine tekniske manualer fra over 7000 til under 350 sider. I september 2015 publiserte IOC alle dokumenter relatert til de olympiske søkerprosessene.
- Det er gledelig å registrere at IOC fortsetter å utvise åpenhet og å stille krav til menneskerettigheter og antikorrupsjonstiltak i forbindelse med OL, uttaler leder av NIFs internasjonale avdeling, Magnus Sverdrup.
– Det er å håpe at andre internasjonale idrettsorganisasjoner stiller liknende krav i forbindelse med sine arrangementer i tiden som kommer, avslutter Sverdrup.

Les mer om saken her:
https://www.olympic.org/news/ioc-strengthens-its-stance-in-favour-of-human-rights-and-against-corruption-in-new-host-city-contract

Les Host City Contract for OL 2024 her:
https://www.olympic.org/documents/host-city-contract