OL-ilden, som er på vei til Ungdoms-OL i Lillehammer, stoppet i helgen i Morgedal. Av rundt 700 oppmøtte var rundt 200 inviterte flyktninger fra seks ulike mottak i fylket. Alle foto: Cathrine Dokken / Lillehammer 2016
OL-ilden, som er på vei til Ungdoms-OL i Lillehammer, stoppet i helgen i Morgedal. Av rundt 700 oppmøtte var rundt 200 inviterte flyktninger fra seks ulike mottak i fylket. Alle foto: Cathrine Dokken / Lillehammer 2016

200 flyktninger deltok på fakkelmarkering i skisportens vugge

Over 200 flyktninger deltok da OL-ilden kom til skisportens vugge. - Målet vårt var å lage en magisk vinteraktivitetsdag for alle – og det klarte vi, sier Therese Husby i Telemark idrettskrets.

Over 200 flyktninger fra seks ulike mottak i fylket fant veien til Morgedal lørdag 30. januar. Der fant de ut hva idretten mener med "Idrettsglede for alle". De fikk de prøve miniski, langrenn, hopp, ishockey og akebrett – for aller første gang i livet!
- Selv om de ikke hadde de varmeste klærne så storkoste de seg. Jeg så ikke annet enn smil fra øre til øre. Vi fikk bare lovord for at de ble invitert, forteller Husby.

Over 200 flyktninger storkoste seg under OL-ildens ankomst i Morgedal, Telemark.

Morgedal og OL-ilden
Morgedal og Den olympiske ild har en helt unik historie å vise til. Morgedal er hjemstedet til Sondre Norheim som ble født på husmannsplassen Øvrebø i Morgedal i 1825. Nordheim regnes som den store pioneren innen moderne skisport og han var en mester i å kjøre på ski. Han konstruerte også ski med innsvingte sider – den såkalte telemarkskien.



Før vinter-OL i 1952 ble OL-ilden tent på Nordheims fødested. Også før De olympiske leker i Sqaw Valley i 1960 ble OL-ilden tent her. Og som om det ikke var nok så tente Prinsesse Märtha Louise flammen før OL på Lillehammer i 1994. 

Og nå var altså flammen "hjemme igjen". På sin omfattende tur gjennom 19 fylker stoppet OL-ilden på nytt i Morgedal.
- Det var 600-700 som tok turen for å ta del i aktivitetene og høre på konserten. Det ble en drømmedag, forteller Husby, som takker ungdomsutvalget i Telemark idrettskrets, og alle de andre frivillige, for den jobben de har gjort for å skape et så flott arrangement.

Om 11 dager braker det løs på Lillehammer! Da starter Ungdoms-OL!