Fredag 22. april klarte Stig André Berge å kvalifisere seg til OL i Rio. Troppen blir tatt ut 30. mai.
Fredag 22. april klarte Stig André Berge å kvalifisere seg til OL i Rio. Troppen blir tatt ut 30. mai.

100 dager igjen til OL - 133 til Paralympics!

I dag er det bare 100 dager igjen til OL og 133 dager til Paralympics starter i Rio de Janeiro. Olympiatoppen står fast ved målsettingen om at Norge skal gjøre det bedre resultatmessig enn OL i London 2012. – Vi innser at det blir kjempetøft å klare dette – derfor reiser vi til Rio med ydmykhet for oppgaven.

Det sa toppidrettssjef Tore Øvrebø da han sammen med sommeridrettssjef Marit Breivik og leder for Paralympics-troppen, Cato Zahl Pedersen, innkalte pressen i anledning at det kun er 100 dager igjen til Norge skal i OL-ilden.

- Det verserer mange historier i media om at utøvere er tatt ut til OL. Jeg vil bare presisere at ingen er tatt ut til OL. Fellesuttaket for troppen er 30. mai. Vi vil ha et nytt uttak 19. juni, mens absolutt siste deadline for å komme med i troppen til OL er 17. juli, sa Tore Øvrebø.

- Erfaringsmessig skjer det alltid noe inn mot de siste dagene. Friidrett er et typisk eksempel på en idrett hvor man konkurrerer helt inn mot denne deadlinen, sa Øvrebø, som la til at siste frist for å komme med i Paralympics-troppen er noe senere.

Olympiatoppen antar at troppen til OL vil være på rundt 50 utøvere, mens Paralympics-utøverne vil telle rundt 20-25 personer.
- At vi blir så mange flere enn 50 personer i OL er ikke realistisk slik det ser ut i dag, sa sommeridrettssjef Marit Breivik som oppsummerte hvilke idretter Norge allerede er kvalifisert for i OL.

- Vi skal stille med et håndballag for jenter, bryting, roing, seiling, skyting, sykkel, svømming, taekwondo og turn. I tillegg har vi muligheter for å kvalifisere oss i badminton, golf og triatlon, samt at det er en rekke andre idretter som friidrett, padling, bueskyting som kan kvalifisere seg, sa Breivik, som ikke la skjul på at hun misunner Sverige posisjon i lagidretter som sender både damer og herrer i fotball og håndball til Brasil.
- Jeg unner selvsagt Sverige det, men jeg drømmer samtidig om at vi ha med flere lag i OL. Jeg synes håndballguttene var veldig nære, mens fotballjentene var litt lenger unna å klare kvalifiseringen. Drømmen må realiseres gjennom en intensitet i prestasjonsutviklingen – og der har vi fortsatt noe å gå på. Den jobben har vi ikke fått til godt nok etter min mening, og jeg håper at vi kan ta nye steg i det arbeidet, sier Breivik.

- Er det fortsatt håndballjentene som er bærebjelken i den norske troppen?
- Jeg synes ikke vi skal gjøre dem til den eneste bærebjelken, men de har en veldig stabil prestasjonskurve gjennom mange år og har høye ambisjoner. De jobber utrolig målrettet både på individ og gruppenivå – så det er lov å ha forventinger til dem.

Status på Zika-viruset
Det er også knyttet stor spenning til hvor stort problem zika-viruset vil være for den norske troppen. I februar erklærte WHO at viruset, som spres via mygg, er en global folkehelsekrise. 
- Olympiatoppen tar zika-viruset på største alvor. Vi er i tett dialog med IOC og organisasjonskomiteen på status innenfor smittevern, og vi forholder oss til rådene fra norske helsemyndigheter. Vi samarbeider også med Sverige, Sveits, Belgia, Nederland og Brasil – noe som gjør at vi får førstehåndskunnskap på ulike tiltak knyttet til Zika-vern, sa Tore Øvrebø.

Saken fortsetter under bildet.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø, sommeridrettssjef Marit Breivik og leder for Paralympics-troppen, Cato Zahl Pedersen gleder seg til OL og Paralympics i Rio. Foto: Geir Owe Fredheim

133 dager til Paralympics
- Det er gledelig å se at vi ligger godt an i vår ambisjon om å være bedre enn i London. Vi kommer til å ha en tropp på mellom 20-25 utøvere som vil delta i overkant av 30 øvelser. Det positive utfordringen er at nesten halvparten av troppen er ny siden London 2012. Det er meget god kvalitet på enkeltutøverne, men samtidig er vi veldig sårbare da vi ikke har så mange utøvere å ta av, sa Cato Zahl Pedersen.

I dag ligger det an til at 14 kvinner og 9 menn representerer Norge i Paralympics.
- Vi har fått inn en ny idrett gjennom kvalifiseringen i roing. Dessuten kommer vi til å stille i seiling, bordtennis, dressur – hvor vi for første gang stiller med et helt lag, svømming hvor vi har flere medaljekandidater – vi har en stor tropp i skyting med seks utøvere og fått bekreftet én plass i sykkel. I løpet av kort tid får vi også bekreftet om vi deltar i bueskyting og friidrett, sa Zahl Pedersen.

I målsettingen til Olympiatoppen skal Norge ta fire eller flere medaljer i OL, mens ambisjonen i Paralympics er syv medaljer eller flere.
- Det er selvfølgelig hyggelig hvis Paralympics blir den største leverandøren av medaljer. Det viser at vi jobber godt, sier Zahl Pedersen som håper også på økt oppmerksomhet fra media i tiden frem mot Paralympics.

- Medieinteressen i Norge er dessverre veldig liten – dette til tross for at IPC jobber svært godt internasjonalt og har klart å skape stor entusiasme i utenlandske medier. Jeg mener nyhetsredaksjonene må ta et større eierskap til å dekke dette og ta paraidretten like seriøst. Redaksjonene må i langt større grad gå i seg selv og være sitt ansvar bevisst og sette idrett for funksjonshemmede på dagsordenen, er budskapet fra Zahl Pedersen avslutningsvis.

Les mer om OL og PL i Rio

Les mer på olympiatoppen.no

Følg den norsk troppen på Facebook

Følg den norsk troppen på Instagram