Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

 

- Du er størst av alle, Marit Bjørgen

maritb.jpg
Marit Bjørgen går i mål til gull på 30 km i OL PyeongChang 2018 - som gjorde henne til tidenes mestvinnende olympier. Foto: NTBScanpix

- Det er vemodig at vår kjære skidronning Marit Bjørgen slutter. Når hun først bestemte seg for å legge skiene på hylla for godt så var det som tidenes mestvinnende vinterolympier. Ord blir egentlig overflødige i en slik sammenheng.

Det sier idrettspresident Tom Tvedt som innrømmer at det blir trist å aldri se Rognes-jenta i verdenscupen eller i store mesterskap igjen.
- På en dag som denne får vi bare glede oss over at Marit Bjørgen er norsk – og at vi har fått gleden av å ta del i hennes utrolige karriere som har bestått av både nedturer, men først og fremst oppturer, sier idrettspresidenten.

Beskjeden om at Bjørgen gir seg kommer bare tre dager etter at Ole Einar Bjørndalen ga beskjed om at han legger opp. Nå håper Tvedt at norsk idrett kan dra nytte av både Bjørgens og Bjørndalens kompetanse.
- Det ville vært fint å sett dem begge i en rolle hvor de kan dele sin utrolige kompetanse med morgendagens utøvere, sier Tvedt.

Utrolig karriere

Man må holde tunga rett i munnen når man skal oppsummere hennes utrolige karriere. Og dette er bare litt av den:
- I OL har hun 8 gull, fire sølv og tre bronsemedaljer. Hun har tatt medaljer i fem OL på rad!
- I VM har hun ikke mindre enn 18 gull, fem sølv og tre bronse.
- I NM kan hun vise til 24 individuelle gull (rekord), 8 sølv og 6 bronse.
- Hun har 114 individuelle seirer i verdenscupen.
- Hun ble kåret til årets idrettskvinne i verden i 2011 – kåret av journalister i 79 land.

- Jeg tenker ofte på Rognes
I et intervju med Idrettsforbundet i fjor, sa Bjørgen at hun ofte tenker på hvordan hun har kommet så langt i karrieren:
- Det er ikke tvil om at Rognes IL har betydd alt for meg. Det var i Rognes IL det hele startet og det er der røttene mine kommer fra. Klubben min er ikke verdens største, men likevel er jeg veldig stolt over å ha vært i Rognes IL i hele min karriere, sa Bjørgen.
- Vi var ikke mange aktive medlemmer; det var meg, broren min og broren til treneren vår - tre stykker som reiste rundt for å konkurrere, forteller Bjørgen som nok en gang retter en takk til de som har gjort hennes karriere mulig:
- Jeg tenker stadig vekk på de frivillige som har kjørt spor til meg.

Marit Bjørgen hylles over hele landet, og fra utlandet:

Jens Stoltenberg:
Marit Bjørgen, du har vært en inspirator og et forbilde. Du har fått oss til å hoppe av glede og skrike i spenning. Du har vært en enestående lagspiller og levert eventyrlige enkeltprestasjoner. Og oppi alt sammen, du har vært et menneske fullt og helt. Takk!

Ole Einar Bjørndalen: 
– Marit er tidenes vinterolympier, og det sier det meste. Det som imponerer meg mest, er at hun har prestert godt over en så lang periode. Og hun har ikke bare hatt medgang i karrieren, hun har vært nede i kjelleren, fått løst ting og kommet opp igjen.

Simon Bank, sportskommentator i Aftonbladet:
När hon blivit störst av alla skrev jag att ”hon förtjänar sina applåder, vi kommer att sakna henne när det är över”. Det är över nu. Vi kommer att sakna dig, dronning Marit.

Roar Hjelmeset
– Hun er den personen i norsk skisport som kanskje har betydd mest. Hun er en fantastisk skiløper. Det er kun gode ord å si om Marit Bjørgen.

Therese Johaug:  
– Tårene trillet, jeg må innrømme det. Det er så rart, hun har vært et av mine største forbilder hele veien.

Ada S Hegerberg
Hurra for Marit Bjørgen og en eventyrlig karriere. En idrettshelt og idol for meg gjennom alle år - bravo !!