Idrettens nasjonale tiltaksplan mot økonomiske barrierer inneholder syv prioriterte områder med tilhørende tiltak. Christian Haukeli / Norges idrettsforbund
Idrettens nasjonale tiltaksplan mot økonomiske barrierer inneholder syv prioriterte områder med tilhørende tiltak. Christian Haukeli / Norges idrettsforbund

Idretten har vedtatt en nasjonal tiltaksplan mot økonomiske barrierer

Idrettstinget har i dag enstemmig vedtatt «Idrettens nasjonale tiltaksplan mot økonomiske barrierer». Særforbund og idrettskretser har et særlig ansvar for oppfølging av tiltaksplanen og skal inkludere tiltak i eget planverk. Idrettsstyret har et særlig ansvar for å koordinere arbeid med tiltakene som er rettet mot det offentlige. 

Alle barn og unge som ønsker å delta i idrett, skal kunne gjøre det. Målet med den nye tiltaksplanen er at barn og unge ikke skal falle utenfor idretten på grunn av familiens økonomi.

– Norsk idrett jobber hver eneste dag for å inkludere så mange som mulig i idrettsbevegelsen. Det er jeg skikkelig stolt av å være en del av, sier idrettsstyremedlem Astrid Strandbu, som presenterte saken på idrettstinget.

– Tiltaksplanen inneholder konkrete og kunnskapsbaserte tiltak, som idretten selv, i samarbeid med det offentlige, skal jobbe for å realisere. Resultatet skal bli en idrett som bedre speiler befolkningen, også når det gjelder familieøkonomi. Den tar utgangspunkt i at kostnadsnivået for deltakelse må holdes på et ansvarlig nivå, at det offentlige må støtte opp om anlegg og andre rammevilkår, og at vi har som mål å alltid finne løsninger når noen ikke har råd, fortsetter Strandbu.

Artikkelen fortsetter under bildet. 
IMG_2506 kopi.jpg
Idrettsstyremedlem Astrid Strandbu presenterte saken om nasjonal tiltaksplan mot økonomiske barrierer på idrettstinget. Foto: Marte Hoel Romskaug / Norges idrettsforbund

Den nye tiltaksplanen er en konkret oppfølging av vedtak 18.19 fra idrettstinget 2023. Deloitte, i samarbeid med Norges idrettsforbund, la frem en oppdatert kartlegging av de største kostnadsdriverne i norsk idrett, samt et utkast til en nasjonal tiltaksplan, for diskusjon under ledermøtet i 2024. Status og muligheter ble deretter lagt frem under NIFs ledersamling 14. november 2024. Et utkast til tiltaksplan ble sendt på høring til idrettskretser og særforbund våren 2025. Innspillene fra høringen i organisasjonen ble innarbeidet i det endelige forslaget idrettsstyret fremmet til idrettstinget 2025.

Idrettens nasjonale tiltaksplan mot økonomiske barrierer inneholder syv prioriterte områder med tilhørende tiltak (totalt 27 tiltak):

  • Anlegg
  • Reise
  • Utstyr
  • Lisens og forsikring
  • Kompetanse og krav
  • Kunnskap og innsikt
  • Gode løsninger når kostnaden fortsatt er en barriere

– Vi skal begrense kostnadene, samtidig som vi tar vare på kvaliteten og opplevelsene som gjør at barn og unge vil være med i idrett, avslutter Strandbu.

Se hele tiltaksplanen her.