Avtalen mellom NIF og LO, YS, UNIO og Akademikerne om arbeidstakerrettigheter, menneskerettigheter og miljøstandarder ved store internasjonale idrettsarrangement i Norge har ligget til grunn for disse samtalene og forhandlingene.
- I forrige uke var det et møte mellom vår internasjonale organisasjon (ITUC, red. anm.) og IOC. De har nå inngått en avtale og har faktisk gått enda lenger enn det jeg trodde i forhold til å ivareta arbeidstakerrettigheter i forbindelse med fremtidige OL, opplyste LO-leder Gerd Kristiansen under pressekonferansen.
Klausuler om diskriminering, miljøstandarder og arbeidstakerrettigheter er nå tatt inn av IOC i vertsbykontrakter fra og med OL i 2022.
Kristiansen var tydelig fornøyd med progresjonen i dette internasjonale arbeidet, og uttalte at arbeidet har kommet mye lengre enn det hun forventet etter å ha møtt IOC-president Thomas Bach i forbindelse med hans besøk i Norge i mai i år.
- Vi tok med oss punktene fra samarbeidsavtalen inn i vårt innspill til IOCs Olympic Agenda 2020. Det var viktig å få fulgt opp dette i en internasjonal dimensjon, og bruke denne avtalen opp mot IOC. Da Thomas Bach var i Norge, fikk vi til et møte mellom IOC og arbeidstakerorganisasjonene i mai i år. Det er bakgrunnen for at denne saken nå er tatt videre på et internasjonalt nivå, uttaler Idrettspresident Børre Rognlien.
Dialogen mellom IOC og ITUC pågår for tiden på det høyeste administrative plan, og det pekes eksplisitt på viktigheten av avtalen som ble inngått i Norge.
- Dette viser at det er mulig å påvirke IOC. Jeg tenker også i denne sammenhengen at avtalen kan brukes for å påvirke FIFA. De bør gjøre det samme som IOC har gjort. Jeg er kjempefornøyd med det som har skjedd, uttaler Gerd Kristiansen videre.