Toppidrettssjef Tore Øvrebø på idrettstinget. Foto: Marte Hoel Romskaug / Norges idrettsforbund
Toppidrettssjef Tore Øvrebø på idrettstinget. Foto: Marte Hoel Romskaug / Norges idrettsforbund

Olympiatoppen og vinteridrettene er i rute til lekene i Milano/Cortina 2026

Olympiatoppen er i rute til OL og Paralympics i Milano og Cortina. Lekene er tilbake på europeisk jord og kjente vintersportssteder.

OL og Paralympics er tilbake i kjente omgivelser og på europeisk jord. Når lekene avvikles i Milano og Cortina (Nord-Italia), vil den norske OL- og Paralympics-troppen bestå av henholdsvis cirka 85 og 15 utøvere. Toppidrettssjef Tore Øvrebø orienterte lørdag idrettstinget om status for forberedelsene til lekene.

– Endelig er lekene tilbake på kjente vintersportssteder som Anterselva, Val di Fiemme, Predazzo, Cortina og Bormio. Dette betyr at vi reiser for å konkurrere på kjente steder, hvor idrettene har en lang historie for sine verdenscupkonkurranser. Det gir trygghet og forutsigbarhet – og gjør planleggingen noe enklere, sier Øvrebø.

Forberedelsene i regi av Olympiatoppen har foregått i seks år, helt fra den dagen Milano/Cortina ble tildelt lekene.

– Nettopp fordi lekene i hovedsak er på kjente steder, ønsket Olympiatoppen sammen med idrettene å satse på en slags «business as usual»-løsning for så mange idretter som mulig. Dette innebar at vi var tidlig ute og sikret de samme hotellene som idrettene pleier å benytte under verdenscupkonkurransene. Dette har vi lykkes med, og vi ser at gode relasjoner og forbindelser bidrar til at forberedelsene går etter planen, sier toppidrettssjefen.

Nytt foran disse lekene er at Olympiatoppen tar med alle landslagene til en OL- og Paralympics-samling i én uke på Gran Canaria. Her er 105 utøvere samt trenere, landslagssjefer og ressurspersoner fra Olympiatoppen samlet. Samlingen pågår samtidig med idrettstinget.

– Denne samlingen gir oss mulighet til å fortsette arbeidet med å bygge tropper og fellesskap på tvers av idrettene, og samtidig ha en samling med treningsøkter på høyt nivå. Det blir både idrettsspesifikke økter, fellesøkter og faglige møter i regi av Olympiatoppen. Det er bra for fellesskapet i norsk toppidrett og troppsfølelsen at vi får samlet nesten alle i OL- og Paralympics-troppene i forkant av lekene, forteller Øvrebø.

Samlingen er gjort mulig via midler fra IOC / Olympic Solidarity, hvor Olympiatoppen er tildelt 150.000 dollar. I tillegg investerer Olympiatoppen 700.000 kroner av egne midler for å finansiere samlingen.

Når det gjelder uttak til lekene, vil det skje løpende etter hvert som idrettene innstiller sine utøvere, i hovedsak etter nyttår. De olympiske leker arrangeres fra 6.-22. februar 2026, mens Paralympics avvikles fra 6.-15. mars.

I tillegg til å informere om forberedelsene til Milano/Cortina fortalte også toppidrettssjefen om hvor prosessen står i arbeidet med nytt nasjonalt toppidrettssenter på Sognsvann.

– Vi er inne i en intensiv periode, og har den siste tiden hatt besøk på Olympiatoppen av kulturministeren og representanter for flere av de politiske partiene, for å vise dem rundt og fortelle om toppidrettens behov for nytt treningssenter. Den siste tiden har vi også hatt mye mediekommunikasjon om behovet for nytt toppidrettssenter, og vi har fått med oss Aksel Lund Svindal, Karsten Warholm og Jesper Saltvik Pedersen som ambassadører for prosjektet. De gjør en utmerket jobb med å fronte utøverperspektivet, avslutter toppidrettssjefen.

Det er avgjørende å få nytt nasjonalt toppidrettssenter inn på statsbudsjettet for 2026, da fristen for byggetillatelsen går ut i 2027.