rådhuset_partimedidretten610px.jpg

Oslo kommune på parti med idretten

I innspurten til kommunevalget 2015 registrerer vi med glede en bred politisk oppslutning om idretten i Oslo. Gjennom skriftlige svar fra partiene og i vårt valgmøte på Voldsløkka 29. august med representanter fra partiene er det gitt klar anerkjennelse av idrettens betydning i hovedstaden. Både som aktivitetsskaper, sosial møteplass og bidragsyter til lokal tilhørighet, folkehelse og inkludering.

Signalene fra begge partifløyer, både de som er i posisjon og de som er i opposisjon i dag, skaper forventning i Osloidretten om økt satsing på anleggsinvesteringer, formalisering av idrettens plass i byplanleggingen og tettere samarbeid mellom idrett og skole. 

Vi tolker signalene fra Oslos politiske partier dithen at kommunen virkelig har til hensikt å være på parti med idretten. Men første svaret på om de politiske lovnader vil føre til forbedringer for idretten får vi senere i høst når bystyret skal behandle «Behovsplan for idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet» og vedta Oslobudsjettet for 2016. Da skal valgkampbudskapene omformes til konkret handling.

Økonomisk løft for anleggsinvesteringer

Det er veldig tydelig fra begge partifløyer at det må satses enda mer på idrettsanlegg i Oslo, og da spesielt anlegg som vil legge til rette for barn og unges aktivitet. Vi forventer å se resultat av dette i budsjettet for 2016.

Vi registrerer også at mange politiske partier holder fast ved tidligere lovnader om at planlagte OL-anlegg skal realiseres. Oslo Idrettskrets er tilfreds med at kommunens politikere og etater har lyttet til våre innspill om prioriteringer og tilpasninger for breddeidrett i den videre planlegging av OL-anleggene. Vårt samarbeid med Oslo kommune om prioriteringer av nye idrettsanlegg er godt og vi er glade for at mange politikere påpeker viktigheten av at dette samarbeidet styrkes.  

Gratisprinsippet vil fortsatt gjelde

Det er med stor tilfredshet vi registrerer at alle politiske partier, uten forbehold, vil stemme for at kommunale anlegg i Oslo fortsatt skal kunne brukes gratis av barne- og ungdomsidretten.

Idrettens plass i byutviklingen

I en storby med arealknapphet, store transformasjoner og raskt voksende befolkning er det kamp om hver kvadratmeter. Å avsette tomteareal til idrettslagenes behov har vært krevende i Oslo i mange år til tross for at politikere ofte påpeker behovet. Når det ikke finnes lovmessige minstekrav til arealer for idrett i byplanlegging og reguleringssaker, må kommunen pålegge seg selv visse minimumskrav. Hvis ikke vil idretten stadig tape mer terreng for andre sterke interessenter.

Oslo Idrettskrets har derfor påpekt behovet for å formalisere idrettens plass gjennom en egen Oslonorm for idrettsanlegg. Nå ser vi at flere politiske partier tar til ordet for dette, og da har vi forventninger til at pågående arbeid med en slik norm ferdigstilles og vedtas. Det må bli en norm som all videre byplanlegging må ta hensyn til og som medfører båndlegging av arealer til idrett og friluftsliv når store bydeler transformeres og reguleringsplaner utarbeides.

Mer fysisk aktivitet i skolen

Skole og idrett henger nært sammen, - i anleggsutviklingen ser vi en klar bedring i at skoleprosjekter i større grad enn før også omfatter idrettens behov. Det er klok areal- og ressursutnyttelse og det legger til rette for mer fysisk aktivitet i skolen.

Osloskolen ønsker å være best i landet, da bør den også å ha ambisjon om at fysisk aktivitet blir en naturlig del av alle skoledager. Det vil gi bedre læring, bedre helse og bedre trivsel.  Målet må være en time om dagen fra 1.-10.klasse, - får å få til det oppfordrer vi til nært samarbeid med byens idrettslag. Et steg på veien vil være oppstart av et prøveprosjekt for å finne gode samarbeidsmodeller og høste erfaringer. I svarene vi har fått fra de politiske partiene registrerer vi at alle er positive til å vurdere et slikt prøveprosjekt med idretten og vi ser frem til å ta tak i dette sammen med kommunen etter valget.

Fra løfter til handling

Det siste året har kommunen i samarbeid med idretten og andre organisasjoner nedlagt et betydelig arbeid i kartlegging, vurdering og prioritering av byens faktiske behov for anlegg til idrett- og friluftsliv de kommende årene. Resultatet er å lese i forslag til «Behovsplan for idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet».

Vi forventer derfor at bystyret vil vedta denne behovsplanen på et nivå med det som foreligger i høringsutkastet fra Bymiljøetaten. Vi forventer også årlige avsetninger i Oslo-budsjettet som gjør realisering mulig. Våre beregninger tilsier at 1 mrd årlig i neste 4-års periode må til. Da først vil Oslo være på god vei til å bli den idrettsbyen mange politikere snakker så varmt om.


Norvald Mo, leder Oslo Idrettskrets
Magne Brekke, generalsekretær Oslo Idrettskrets