Et fritidskort muliggjør en god oppvekst for alle barn

Et fritidskort skal bidra til å gi like muligheter for deltakelse. Det er viktig fordi samfunnet tjener på at prisen for å delta ikke blir for høy. Forskning viser at barn og ungdommers ulik deltakelse i fritidsaktiviteter har økonomiske årsaker. Det er unge fra lavere sosiale lag som slutter først. I tillegg viser en rapport fra OsloMet at det er fem ganger større risiko at unge fra lavere sosiale lag aldri har deltatt i idretten. En bærekraftig idrett innebærer at få med så mange som mulig. For folkehelsen er det også bra at unge tidlig får identitet som fysisk aktiv. De som har sluttet å trene i idrettslag er oftere mer fysisk aktive senere i livet, enn de som aldri har deltatt i idretten. Statistikk fra SSB viser at 8,4 % av barna i Viken levde i familier med vedvarende lavinntekt i 2013i 2018 var tallet 10,9 %. 
 
I 2016 signerte regjeringen, KS og organisasjonene i Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge «Fritidserklæringen». Idretten er en av organisasjonene som signerte. Fritidserklæringen bygger på barnekonvensjonens artikkel 31 om barns rett til deltakelse i fritidsaktiviteter. Erklæringen sier at «alle barn, uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon, [må] ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre.» 
 
Idretten klarer ikke å løse denne utfordringen alene. Det kreves innsats fra alle nivå i samfunnet. Sammen med flere andre organisasjoner står idretten bak konseptene BUA og Alle med. Idretten utvikler en digital lommebok som er en god løsning for en anonymisert økonomisk overføring. 

Rapporter og faktagrunnlag