Håvard Øvregård, seniorrådgiver i Norges idrettsforbund. Foto: Pernille Ingebrigtsen.
Håvard Øvregård, seniorrådgiver i Norges idrettsforbund. Foto: Pernille Ingebrigtsen.

Det tar ti sekunder

Bevisstheten om at man er skeiv kan komme i ganske ung alder. Dette kan du si på ti sekunder for å gjøre det mye bedre for de det gjelder.

Et steg for å sette gode holdninger til livs

- Mange heterofile tenker at det handler om seksualitet, men det gjør ikke det. Det handler om følelser. Det handler om hvem man er glad i osv. og det kan man kjenne på allerede når man er veldig liten, forteller Håvard Øvregård, som har jobbet med homohets og trakassering i NIF siden 2007.

- Derfor er det viktig at ansvarspersoner begynner å kommunisere gode holdninger før folk blir redde for hva treneren vil si. For eksempel kan man si på første trening:

"I denne klubben her aksepterer vi ikke diskriminering og trakassering. Om du er hvit eller svart, om du er homo eller hetero. Det betyr ingenting her."



- Dette kan du si i en knøttegruppe med femåringer, men du kan også si det til 19-åringer. Det viktige her er at man ikke skal lage så mye styr rundt det, fortetter Øvregård.

Gode holdningene blir skjult inne i skapet

- Fordi vi snakker veldig lite om dette tema blir de gode holdningene ofte holdt skjult inn i skapet. Så derfor har vi et ansvar for å få de gode holdningene ut av skapet, avslutter Øvregård. 

Tore Petterson fulgte opp med å fortelle at hver og en har sin modningsprosess, men tryggheten og bevisstheten om at det er greit for trenere og ansvarspersonene har en stor effekt. Idretten blir en trygg havn.