Skiskytter Marte Olsbu Røiseland feirer med kake etter å ha sikret VM-gull i 2020. Hun er en av flere toppidrettsutøvere som nå åpner opp om sitt forhold til mat. Foto: Berit Roald / NTB
Skiskytter Marte Olsbu Røiseland feirer med kake etter å ha sikret VM-gull i 2020. Hun er en av flere toppidrettsutøvere som nå åpner opp om sitt forhold til mat. Foto: Berit Roald / NTB

Flere toppidrettsutøvere deler sine tanker om mat

Etter at Øystein «Pølsa» Pettersen og Petter Skinstad etterlyste meninger om ernæring, prestasjon og kropp fra aktive toppidrettsutøvere, har flere meldt seg på i debatten.

– De må slutte og late som de ikke har meninger, var budskapet fra TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad da han gjestet podkasten «Gode Dager», som drives av tidligere langrennsløper Øystein Pettersen og kameraten Hans Olav Ingholm.

Nå har flere landslagsutøvere tatt oppfordringen fra Skinstad om å være åpen om sitt forhold til mat.

Først ut var langrennsløper Emil Iversen, som lørdag la ut et lengre innlegg på sin Facebook- og Instagram-profil – sammen med et bilde der han holder tre boller i hånda.  

– Vekt har nesten aldri vært en faktor jeg har hatt fokus på i idrettskarrieren, og jeg var så mye som 27 år før jeg var klar over hvor my jeg veide i løpet av en skisesong. Om jeg som ung hadde trodd at mindre vekt var en snarvei til suksess i langrenn, kan jeg med hånda på hjerte si at jeg 100% sikkert ikke hadde vært der jeg er i dag. Jeg har spist godt, hatt det bra med meg sjøl og latt kroppen utvikle seg i sitt tempo. Mitt eneste fokus gjennom hele karrieren har vært å gjøre så godt jeg kan, med det utgangspunktet jeg har, skriver Iversen.

– God mat og søtsaker er en stor del av kostholdet mitt, og et høydepunkt i en hverdag full av harde treningsøkter. Det er i tillegg veldig viktig for at jeg skal klare å opprettholde energinivået og gjøre den jobben jeg ønsker og må, uten at jeg skal bli skadet og syk. Jeg har troen på en balansert livsstil enten man er toppidrettsutøver eller ikke. En balanse mellom et godt, sunt, vanlig norsk kosthold, samt en god dose kos, er det som funker for meg.

– Høres fristende ut?
Langrennsløper Hans Christer Holund ber alle lese Iversens innlegg og skriver på Instagram at han ikke kunne vært mer enig. Selv deler han det han kaller «skremselspropaganda» om hva som kan skje hvis man trener for mye og får i seg for lite næring.

Under ett av punktene skriver han:

Søvnen blir dårlig, humøret blir dårlig og man mangler energi i hverdagen. Høres fristende ut?

– Vil du bli god, så må du trene mye! Og det er utrolig hvor mye juling kroppen tåler hvis man sover godt og spiser godt. Desto mer man spiser, desto mer trening klarer kroppen å absorbere. Bruk det som et konkurransefortrinn, skriver Holund til slutt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 
 
 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et innlegg delt av Hans Christer Holund (@hcholund)

– Funket ikke for meg
Også to skiskyttere har valgt å dele tanker rundt kosthold, Marte Olsbu Røiseand og Ingrid Landmark Tandrevold.

På sin blogg skriver Røiseland om hvordan hun i en periode testet ut det å optimalisere kostholdet, men at hun opplevde at hun brukte for mye energi på dette, og at det gikk ut over treningsøktene.  

– Jeg ble ikke noe bedre den gangen av å prøve og gjøre noen justeringer, det funket ikke for meg. Så nå tenker jeg ikke mye på hva jeg spiser, men heller på å spise ofte nok og spesielt få i meg næring underveis og etter trening. Jeg bruker sportsdrikk på alle treningsøkter, og jeg har med meg bar eller banan på økter som varer litt lengre. Dette er jeg veldig nøye på. Men så er jeg ikke så nøye på om middagstallerkenen min ser slik eller slik ut, men at jeg får i meg den energien jeg trenger for å ha kvalitet på treningsøktene. Og litt dessert eller godteri etter middag tar jeg gjerne når jeg skal kose meg litt ekstra, skriver hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 
 
 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et innlegg delt av Marte Olsbu Røiseland (@marteolsburoiseland)

Hyller åpenheten
Tandrevold skriver på Instagram at hun anbefaler alle å lese det Iversen, Holund og Røiseland har delt. Hun kaller dem for forbilder.

– Jeg er veldig for åpenhet rundt kosthold og spiseforstyrrelser både i og utenfor toppidretten, skiver 25-åringen.

– Jeg er ikke blant de tynneste utøverne, kanskje hadde jeg gått fortere om jeg hadde lavere fettprosent eller kanskje hadde jeg bare blitt oftere syk og skadet. Hvem vet, det er bare spekulasjoner. Det jeg derimot vet, er at jeg er en robust, seig jævel med sterke lår som tåler tre skirenn i uka gjennom vinteren, hundrevis av treningstimer gjennom sommer og høst, og som også har en kropp som er godt rustet til et liv etter toppidrettskarrieren. Jeg har både et mentalt og fysisk overskudd til å le, tulle, ha det bra og trives på reisen mot målene mine. Og akkurat det er jeg veldig stolt over.

 
 
 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et innlegg delt av Ingrid Landmark Tandrevold (@ingridtand)