Solidaritetsfondet: Idrettens svar på økonomiske barrierer for deltagelse

Solidaritetsfondet (SF) representerer idrettens eget svar på den økende bekymringen for økonomiske barrierer som hindrer deltakelse i fritidsaktiviteter, spesielt for barn og unge.

Med en visjon om å tilby støtte i økonomisk krevende situasjoner og finne løsninger for familier, har idrettsrådet i Drammen og Asker etablert Solidaritetsfondet. 42 lokale idrettslag i Drammen, 27 idrettslag i Asker, og 17 idrettslag i Sarpsborg er med så langt.

– Målet er at flest mulig barn og unge skal ha råd til å delta i fritidsaktiviteter og unngå å havne utenfor på grunn av dårlig økonomi i familien, forteller Sissi Hafskjold, samfunnsutvikler i Drammen idrettsråd.

Mål og fokus
Hovedmålet for Solidaritetsfondet er tydelig definert: å inkludere barn og unge der økonomi er en barriere for deltakelse og forebygge utenforskap og sosial ulikhet. Fondet ønsker å sikre like muligheter for deltakelse i idretten for alle, spesielt med fokus på aldersgruppen 6-19 år.

Imponerende tall
En imponerende økonomisk innsats er synlig gjennom tallene som viser hvor mye penger som er tilført Solidaritetsfondet i hver kommune:

  • Drammen: Kr 5 297 316
  • Asker: Kr 1 074 313
  • Sarpsborg: Kr 3 756 151

Dette økonomiske engasjementet bekrefter ikke bare idrettslagenes og idrettsrådenes forpliktelse, men understreker også betydningen av Solidaritetsfondet som et verktøy for å støtte de som trenger det mest.

Les også NRK: Samarbeider for å hjelpe barnefamilier med dårlig råd: – En historisk dag

Les også på nettsiden til Drammen idrettsråd.

Støtteområder
Solidaritetsfondet har klare retningslinjer for støtte, som inkluderer medlemskap, aktivitetsavgift, deltakelse i cuper og konkurranser, utstyr og aktiviteter i regi av idrettslagene. Målet er å holde foreldrebetalingen nede, sikre økonomisk forutsigbarhet for klubber og lag, og gi støtte til de som trenger det mest.

Forutsetning for at idrettslag skal kunne etablere Solidaritetsfondet er:

  1. Etablere eget kontonummer/prosjektnr
  2. Etablere inkluderingsansvarlig/kontaktperson
  3. Styrevedtak på oppretttelse av Solidaritetsfondet

Ta kontakt med ditt idrettsråd. Så langt er Drammen, Asker og Sarpsborg idrettsråd med!

Fleksibilitet og enkelhet
Solidaritetsfondet er utformet for å være enkelt, ubyråkratisk og fleksibelt for å imøtekomme ulike idretters behov. Den tillitsbaserte tilnærmingen er ment som et supplement til det offentlige støtteapparatet, samtidig som det understrekes at målet er å unngå at noen barn og unge faller utenfor idrettens fellesskap.

Fordeler og samarbeid
Fordelene med ordningen er mange. Den er lite byråkratisk for idrettslagene å benytte, enkel for målgruppen å søke, og den gir gjenkjennelighet for medlemmer, sponsorer og samarbeidspartnere uavhengig av kommunetilhørighet. Solidaritetsfondet er også kompatibelt med kommunenes "fritidskasse" og oppfordrer til samarbeid med ressurspersoner som sosiallærere og skolehelsetjenesten.

-Dette sprer seg raskt. Vi har fått henvendelser fra Arendal, Bergen og Trondheim som også vurderer å etablere Solidaritetsfond, så dette sprer seg til å bli et landsomfattende tiltak, sier Sissi Hafskjold, samfunssutvikler i Drammen idrettsråd.

Solidaritetsfondet tilbyr veiledning og støtte til både idrettsråd og idrettslag. Dette inkluderer veiledning for etablering av lokale fond, matematiske utregningsmodeller, logoer, forslag til styrevedtak, og felles tekster for nettsider og Vipps.

Fremtiden
I oppsummeringen blir det tydelig at Solidaritetsfondet ikke bare er et hjelpeverktøy for enkelte idrettslag, men en felles løsning og metode for å sikre idretts- og aktivitetsglede for alle med lik mulighet for deltakelse. Med økende antall idrettslag som blir med, ser det ut til at Solidaritetsfondet har blitt et betydningsfullt verktøy i kampen mot sosial ulikhet og utenforskap gjennom idretten.

Vil idrettsrådet ditt være med - Ta kontakt!
Flere idrettsråd som ønsker mer informasjon eller veiledning oppfordres til å ta kontakt for å være en del av dette felles initiativet. Solidaritetsfondet understreker at idretts- og aktivitetsglede skal være for alle, med like muligheter, og fortsetter å være en positiv kraft for inkludering og sosial rettferdighet gjennom idrett.

Om ditt idrettsråd ønsker å etablere Solidaritetsfondet, ta kontakt med:

Drammen idrettsråd v/Janne Cecilie (Sissi) Hafskjold
Epost: janne.hafskjold@drammenir.no
Tlf: 90 74 75 01

Asker idrettsråd v/Marie Annette Thoresen
Epost: marie@askeridrettsrad.no
Tlf: 97 96 79 79