En engasjert fotballpresident under Gullvaffel-podden.
En engasjert fotballpresident under Gullvaffel-podden.

Ikke si at idrett ikke er politikk

Norges første kvinnelige fotballpresident, Lise Klaveness møter i Gullvaffel-podden, for å snakke om likestilling i fotball og krigen i Ukraina. Klaveness er engasjert og mener at idretten er politikk.

Til de som ikke mener det sier hun:

–«Fotball er ikke politikk» sier de, samtidig har ikke de som sier det noen gang vært en minoritet. Vi kvinner har hele tiden vært en minoritet i fotballen, så ikke si at fotball ikke er politikk.

Hedret Vikenidrettens GNIST og Gullvafler

Nyvalgt fotballpresident Lise Klaveness gjestet Gullvaffel-podden, og kom med kritikk til lettvint idrettspolitisk debatt i Norge. Viken idrettskrets hedrer to nye gullvafler, som gjennom en årrekke satset spesielt på å få med flere jenter. 23,8% av idrettslagslederne i Vikenidretten er kvinner. Om månedens Gullvaffel (ekteparet Anne May og Tommy Jørgensen) hadde hun følgende å si:

- Fantastisk. De vier livet sitt til dette og jeg skal ikke si hvor enkelt det kan være å gjøre dette for det krever dedikasjon. Dette er jo grasrota på sitt mest bokstavelige. Du skal være sterk i bunnen, og med holdningene deres vil jo denne pyramiden spre seg. Holdningene generelt ville endre seg over tid. Så hvis alle var som de ville likestillings spørsmålet være løst.

Idretten lanserte i mars konseptet #GNIST. Dette er en satsing på kjønnsbalanse og mangfold i idretten, og Tommy og Anne May er sånn sett Viken-idrettens svar på en GNIST.

Debatten i VG og moralske apekatter

Like engasjert er Klaveness når hun snakker om internasjonal idrettspolitikk. Der har det lenge stormet om norsk fotballs forhold til FIFA og VM i Qatar. Flere fotballklubber tvang frem et ekstraordinært fotballting for å avgjøre om Norge skulle boikotte fotball-VM eller ikke. Der landet en på at en ikke skulle boikotte. Samtidig er debatten ikke lagt helt død. I den sammenheng forteller Klaveness om at hennes intensjon nå er å samle norsk fotball. Ifølge henne er det kun slik norsk idrett vil nå internasjonal fremgang innenfor ulike idrettspolitiske dilemmaer.

–Vi spiller på bortebane, og da må vi være samlet. Hvis ikke renner det inn bortemål. Men vi må også være litt modige, for ellers så scorer vi aldri mål, sier Lise Klaveness.

Samtidig kan en fornemme kritikk til måten internasjonal idrettspolitikken diskuteres i Norge. For lettvinte løsninger vil ikke skape reelle forandringer mener Klaveness:

–Hvis vi bare har debatter i VG og setter moralske apekatter på hverandres skuldre, kan det kanskje føles godt. Men en har ikke gjort noe [med situasjonen] der ute. Min intensjon er å få Norges fotballforbund i posisjon, slik at vi kan lære, men også ta med oss stemmen fra grasrota, og bruke den mest mulig konstruktivt for å få til endringer, sier Klaveness.

Om Gullvaffel-podden

Gullvaffel-podden er en satsing fra Viken idrettskrets for å løfte frem 12 ildsjeler i løpet av Frivillighetens år 2022. Hver måned har et eget tema. I mars var temaet «likestilling og likeverd».

I hvert av avsnittene møter vi kjente og interessante idrettsprofiler til en samtale om idrett og frivillighet, og hvilke rammer som skal til for at Norge skal forbli et foregangsland.