Barn.jpg

Sammen mot mobbing

Oslo Idrettskrets har sammen med representerer fra skole, barnehage og andre frivillige organisasjoner inngått et partnerskap mot mobbing overfor barn og unge i Oslo.

3.700 barn i Oslo opplever at de blir mobbet to til tre ganger i måneden eller oftere. - Det er klart at idretten også må være sitt ansvar bevisst i kampen mot mobbing.  Vi må ha enda mer fokus på at barn og unge blir sett og ivaretatt på fritiden, sier generalsekretær i Oslo Idrettskrets, Magne Brekke.

– Vi har et godt samarbeid med kommunen på mange områder og håper dette partnerskapet kan åpne opp for at idretten også kan fylle en rolle for barn med sosiale utfordringer i skole og barnehage, sier Magne Brekke. – Mobbing i idretten er helt uakseptabelt. For idretten handler det vel så mye om å motarbeide utenforskap og inkludere barn og unge som står i fare for å falle utenfor på grunn av mobbing, som ofte har sitt utspring fra barnehage og skole.  

– Det er blåøyd å tro at mobbing og krenkede adferd bare skjer innenfor porten til barnehagen eller skolen. Både statistikk og flere alvorlige mobbesaker har vist at vi må tenke større. Miljøene rundt barna også utenfor barnehage og skole må gjøre mer for å avdekke og følge opp mobbing. Mobbing skjer også på fotballaget, i koret eller i sjakklubben, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl.

– Partnerne inngår nå i et «lag rundt barnet» der barnas behov settes først, og dersom et barn opplever krenkelser kan ikke de voksne bagatellisere eller bortforklare dette. Innsatsen omfatter mobbing på alle arenaer. Partnerskapet skal mobilisere ledere, medarbeidere og foreldre i skole, barnehage og frivillige organisasjoner til å jobbe sammen. Skolene får også et ansvar for å invitere frivillige organisasjoner i nærmiljøet til lokalt samarbeid om et trygt miljø, uavhengig av hvilke arenaer barn og unge utfolder seg i, sier Tellevik Dahl. 

Partene forplikter seg blant annet til:

  • å bidra til at alle barn og unge skal møte trygge, omsorgsfulle og tydelige voksne som legger til rette for inkludering og vennskap
  • å bidra til at alle barn, unge og deres foresatte skal vite hvor og hvordan de kan si fra om de opplever mobbing, krenkelser og ekskludering
  • å bidra til at foresatte skal oppleve godt samarbeid med ansvarlige for de arenaene barna oppholder seg på
  • å bidra til at alle barn og unge som opplever mobbing, krenkelser og ekskludering tas på alvor og opplever voksne som handler umiddelbart – på alle nivå.

Se hele partnerskapsavtalen

Om partnerskapet

Helt siden det første manifestet mot mobbing ble undertegnet i 2002 har ulike regjeringer avgrenset kampen mot mobbing til det som skjer i skolen og barnehagen. I Oslo tar byrådet med idrett, kultur og frivillighet i et nytt og forpliktende partnerskap mot mobbing for perioden 2016 til 2019.

Partnerne har forpliktet seg til å innarbeide avtalen i egne handlingsplaner, og Byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap vil invitere til årlige møter der partene må orientere om sine handlingsplaner. Arbeidet vil også bli fulgt opp gjennom trivselsundersøkelser, foreldreundersøkelser og aktuelle kartlegginger som gjennomføres i oppvekstsektoren. Partnerskapet skal evalueres etter en virkeperiode.

Fakta om mobbing i Oslo

Tall fra Elevundersøkelsen for 2015 viser at 3,9 prosent av elevene på landsbasis mobbes to til tre ganger i måneden eller oftere, og at 14,3 prosent opplever krenkelser like ofte. For Oslo ligger tallene litt høyere ved at 4,9 prosent av elevene i Oslo oppgir at de blir mobbet to til tre ganger i måneden eller oftere.  Det tilsvarer over 3 700 barn og unge i Oslo. Av krenkelser er det å bli gjort narr av eller å bli ertet slik at en blir lei seg de vanligste krenkelsene. 9,4 prosent av Oslo-elevene opplever dette to til tre ganger i måneden eller oftere. Materialet fra Elevundersøkelsen viser at det er elevene på de laveste trinnene i undersøkelsen (5. trinn) som har høyest andel som opplever mobbing, mens den avtar med alderen.

Forskning viser at omkring 12 prosent av barna sier de ofte blir plaget av andre barn når de er i barnehagen. I barnehagen kan mobbing gjøre seg gjeldende ved at barna har en egenopplevelse av å bli stengt ute av leken, bli dominert, undertrykket, krenket, manipulert, latterliggjort, truet, få negative kommentarer eller ikke bli akseptert.