Hva er en idrettskrets, og på hvilken måte kan den jobbe idrettspolitisk?

En idrettskrets er det regionale organisasjonsleddet i norsk idrett og har ansvar for å styrke idrettens rammevilkår i sitt geografiske område. Kretsen er en del av Norges idrettsforbund (NIF) og skal følge idrettens felles regelverk, men har samtidig en selvstendig rolle i å påvirke idrettspolitikken på både lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.

Idrettskretsen kan jobbe idrettspolitisk på tre nivåer: 

  • Kommunen: Kretsen støtter idrettsråd i deres arbeid mot kommunen, for eksempel i saker om idrettsanlegg, kommunale tilskudd og planer for fysisk aktivitet. (NIFs lov § 5-2 (1) b)) 
  • Fylkeskommunen: Kretsen skal påvirke fylkeskommunens prioriteringer innen idrettsanlegg, spillemidler, folkehelse og støtteordninger. (NIFs lov § 5-2 (1) b)) 
  • Staten: Kretsen kan gi innspill i nasjonale høringer og fremme synspunkter fra idrettslag og idrettsråd til NIF og nasjonale myndigheter, spesielt når nasjonale beslutninger påvirker idretten regionalt. (NIFs lov § 5-2 (1) c)) 

I tillegg til å jobbe for idrettslag og idrettsråd kan idrettskretsen også arbeide for et bredere og mer mangfoldig idrettstilbud. Kretsen kan støtte og utvikle mosjonsaktiviteter og lavterskeltilbud som gir flere mulighet til å være aktive, også utenfor særforbundenes tradisjonelle idrettsgrener. Kretsen kan også bidra til nye samarbeidsmodeller, som idretts- og aktivitetsråd, der flere aktører jobber sammen for å skape gode rammer for fysisk aktivitet i lokalsamfunnene. (NIFs lov § 5-2 (2)) 

Kort sagt skal en idrettskrets være idrettens talerør i sitt geografiske område og en brobygger mellom idretten, kommuner, fylkeskommunen og staten.