Forankre idretten i offentlig planlegging

Idrett er en grunnleggende del av samfunnet, men er ikke en lovpålagt oppgave for kommunene. Derfor blir idrettens behov ofte nedprioritert i areal- og transportplanlegging. Dette må endres. Idrettsrådene må styrkes og få en formell rolle i kommunale planprosesser, slik at idrettens behov ivaretas.

Idretten trenger støtte fra myndighetene, samtidig som idretten også må være proaktiv og samarbeidende. Det er viktig at idretten er i forkant av utviklingen – ved å videreutvikle modeller, skape nye aktivitetsformer og samarbeide bredt for å sikre at idretten alltid er et godt sted å høre til. 

Barnekonvensjonen slår fast at barn har rett til lek, fritid og fysisk aktivitet, og folkehelseloven pålegger kommunene å legge til rette for sunne levevaner. For å oppfylle dette ansvaret må kommunene sikre at alle barn og unge har tilgang til trygge og tilgjengelige idrettstilbud – uavhengig av økonomi og bosted. 

Idrettsrådene spiller en nøkkelrolle i å sikre at idrettens interesser blir hørt i kommunale beslutninger. Likevel mangler mange idrettsråd ressurser til å drive effektivt politisk arbeid. For at idrettens stemme skal bli sterkere i lokalpolitikken, må idrettsrådene få bedre finansiering og en tydeligere formell plass i kommunale prosesser. 

For å forankre idretten i offentlig planlegging må:
Styrke idrettsråd og politisk forankring
  • Idrettsråd styrkes og gis en formell rolle i kommunale planprosesser.
  • Idretten anerkjennes som en samfunnsinvestering og får en tydeligere plass i politiske prioriteringer.