Vi kan ikke ta det for gitt, så det er viktig alle melder seg på og er med, forteller stortingspresidenten i Gullvaffel-podden.
Vi kan ikke ta det for gitt, så det er viktig alle melder seg på og er med, forteller stortingspresidenten i Gullvaffel-podden.

Ikke ta idrettsdemokratiet for gitt!

Jobben med å opprettholde demokratiet og norske verdier starter lokalt. Det er viktigere enn aldri før å ha engasjerte, aktive og interesserte frivillige.

Det blir stadig mindre demokrati på verdensbasis, og liberale verdier utfordres – også i vestlige land.

At norden og Norge er verdensmestere i demokrati er takket være en kultur som handler om engasjement, samhandling på tvers av organisasjoner og internt i organisasjoner.

Stortingspresidenten Masud Gharahkhani har en helt klar oppfordring i Gullvaffel-podden: 

- Vi kan ikke ta demokratiet for gitt, forteller stortingspresidenten Masud Gharahkhani. - Når jeg snakker med mange i idretten så har pandemien satt en støkk i frivilligheten. Vi får ikke til frivillighet uten frivillige, så det er viktig alle melder seg på og er med. Vi har en jobb å gjøre i fellesskap, fortsetter Stortingspresidenten i Gullvaffel-podden.

Ifølge den uavhengige, amerikanske organisasjonen Freedom House tyder mye på at det er en jevn demokratisk tilbakegang på verdensbasis.

Regimes of the world er et internasjonalt forskningsprosjekt der statsvitere holder oversikt over land som er demokratier og land som ikke er det.

Den siste oversikten fra prosjektet, fra mars i år, viser at:

29 prosent av alle mennesker bor i demokratier.
71 prosent av alle mennesker bor i autokratier.