Relasjonshøvdingen Marco Elsafadi i studio.
Relasjonshøvdingen Marco Elsafadi i studio.

Å mestre fritiden er å mestre livet

Barn og unge slutter med idretten sin og later som de ikke har lyst. Vi må tette hullene og få de til å fortsette med det de elsker.

Dette forteller relasjonshøvding og styremedlem i Norges idrettsforbund, Marco Elsafadi, i gullvaffel-podden. Marco er en person som har følt hva inkludering kan bety på kroppen, som flyktning fra Libanon via Vest-Berlin til Kragerø.

Gullvaffel-podden: Om inkludering og økonomiske barrierer - vi møter Marco Elsafadi

Fremfor alt er Marco en relasjonsbygger som brenner for at alle barn skal få oppleve og føle idretts- og aktivitetsglede. Denne episoden handler om inkludering og økonomiske barrierer.

Å knekke koden

Skole, hjem og fritid. Alt henger sammen. Marco var i risikogruppa, men da han kom inn i klasserommet satt halve fotball-laget der. Det var redningen. 

- Sliter du på skolen og på fritiden kan det bidra til at barn og unge burer seg inne, får sosial angst og mange problemer som kan oppstå. Det som kjennetegner mange ungdommer jeg jobber med er at de ikke har blitt inkludert på fritiden, fordi terskelen er litt for høy, forteller Marco Elsafadi.

Norsk idrett jobber mye og bra med inkludering, men arbeidet handler ikke bare om å inkludere jenter med minoritetsbakgrunn. Det er viktig, men Marco gir oss innsikt i at inkludering er noe mye mer, og alle idrettslag burde være gode på det. Uansett om en har medlemmer med minoritetsbakgrunn i idrettslaget sitt, eller ikke.

Fritidkortet forsvinner - et hjertesukk

Vi bor i et velferdssamfunn. Likevel ser det ut som forskjellen i deltagelse skyldes sosioøkonomiske forskjeller. Vi har ikke klart å knekke koden. Marco følte på en skam fordi familien ikke hadde bil og nok penger til å betale for deltagelse.

- Jeg kjenner til miljøer hvor en hel familie har fått foten innenfor idretten takket være fritidskortet. Nå skal fritidskortet trekkes tilbake. Det er en enorm frustrasjon for enkeltpersonene og idrettslagene der ute. Dette blir en av mine fanesaker som styremedlem i Idrettsstyret.

Utfordringen

Så utfordrer vi Marco med noe han kan, men med en tvist. Du kan se hele utfordringen på Facebook-siden til Viken idrettskrets.

Vi mener selv at episoden er helt magisk. For å være helt sikker lurer vi Marco trill rundt. Følg med på Instagram for å se hvor overrasket Marco ble! Kanskje du blir det også?

Vi blir glade når du abonnerer på vår podcast. Vi setter også pris på om du gir oss ris og ros. Ta kontakt via nettsiden gullvaffel.no eller via Instagram eller Facebook.